Angela Merkel Budapestre jön

Angela Merkel Budapestre jön

A német kancellár február másodikán, két hét múlva érkezik egy pár órás villámlátogatásra. Ami azért kiemelkedően fontos, mert mindamellett, hogy Németország Európa legerősebb gazdasága, Merkel pedig 2014-ben a The Times Magazin „Év embere”, Magyarország legfontosabb nyugati partnere is egyben.

A látogatáson a protokolláris feladatokon túl – mint a kivételesen jó német magyar viszony ápolása, illetve a magyarok szerepének méltatása a vasfüggöny lebontásában – várhatóan aktuális és kényes témák is szóba kerülnek, mint a kereskedelmi áruházláncokat érintő rendelkezések, vagy az új közúti szállítmányozási rendszer, amikről már mi is írtunk itt. Ezek a változások ugyanis rengeteg hazánkban működő német céget érintenek:  a kiskereskedelmi áruházláncokat sújtó lépések sok egyéb mellett érintik a német tulajdonban lévő Lidlt és Aldit, a tavaly bevezetett reklámadó a magyar médiapiacot uraló RTL csoportot, az EKÁER-rel (Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszer) szemben pedig már a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara is megfogalmazta aggodalmait, mivel szerintük a rendszer kezelhetetlen adminisztrációs terhet ró a fuvarozókra.

A spekulációk szerint szóba kerülhet még a jogállamiság helyzete is, a médiát, a civil szervezeteket, illetve a kisebbségeket érintő problémák kapcsán, amik miatt Nyugat-Európából, és az EU felől rendszeres bírálatok érik az ország vezetését. A vs.hu egy meg nem nevezett német diplomatát is idéz ezzel kapcsolatban: “Ez nem egy olyan látogatás lesz, mint amire magyar barátaink számítanak. A látogatás ténye persze önmagában fontos, de nem csak az ünneplésről, a megemlékezésről szól majd, Merkel kemény lesz. A német-magyar gazdasági kapcsolatok persze kiválóak, ezt joggal hangoztatják a kormányban, de ezeken bő húsz évig volt egy ‘politikai sapka’ is, ami ugyanilyen fontos volt, és ami most már évek óta hiányzik.”

Ugyanakkor, bár ez is felröppent, az újabb Oroszország elleni szankciók nem jelenthetnek konfliktust a két ország között, hiszen a retorikán túl a magyar kormány nem ment szembe az Uniós nézőponttal. Több minden pedig aligha fog beleférni Merkel mindössze ötórás magyarországi villámlátogatásába, aminek  során Orbán Viktor kormányfőn kívül csak a Mazsihisszel tárgyal, valamint az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen mond beszédet.

 

  • 1367 2015. január 19 Belföld 2015. január 19.

    Facebook Comments