Életmentő mobilappot fejlesztett a mentőszolgálat
Írta:

Életmentő mobilappot fejlesztett a mentőszolgálat

Az Országos Mentőszolgálat által kifejlesztett alkalmazás lényege, hogy riasztja a mentőket, és a közelben lévő felhasználóktól is segítséget kér, ha valaki rosszul lesz.

 

Hiánypótló alkalmazást készített az Országos Mentőszolgálat. A Szív City nevű app – mint a neve is mutatja – elsősorban a hirtelen beálló szívproblémák mielőbbi ellátására hivatott. Az alkalmazás lényege, hogyha valaki szívrohamot kap az utcán, akkor a mentők riasztása után az alkalmazás felhasználói az eset ötszáz méteres körzetében szintén riasztást kapnak. Ez azért szuper, mert lehet, hogy a mentőket riasztó ember nem ért az elsősegély nyújtáshoz, viszont valaki a közelben esetleg tud szakszerű segítséget – ebben az esetben életmentő mellkaskompressziót – nyújtani, és ezen sokszor emberélet múlhat.

Az alkalmazás bemutatásakor Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója hangsúlyozta, hogy Magyarországon évente 20-25 ezer hirtelen keringésleállás, felnőtteknél hirtelen szívhalál történik; ezek közül, mintegy 7 ezer közterületen. Ez azt jelenti, hogy több ezer ember kaphatna jobb és gyorsabb segítséget az alkalmazás használatával. A Szív City ugyanakkor nem csak hirtelen szívroham esetén hasznos: bármilyen panaszunk legyen is, a használatával könnyen megtalálhatjuk a legközelebbi mentőállomást, és a közterületre kihelyezett automata defibrillátorok helyét is.

sziv-city

Az alkalmazás maga úgy működik hogyha jelzed, hogy baj van, akkor a közelben lévő regisztrált felhasználó megkapja a riasztást, majd az “indulok” gombra kattintva térképes segítséget kap az eset helyszínének megtalálásához. Megérkezése után, ugyancsak kattintásra egy metronóm ad segítséget a mellkaskompresszió kivitelezéséhez, valamint kapcsolatba tud lépni a mentőirányítással is, ahonnan újabb tanácsokhoz juthat az újraélesztés sikere érdekében.

A fejlesztés egy éves munka eredménye és az OMSZ főigazgatója úgy jellemezte: egyedülálló a világon. Az alkalmazás iOS és Android rendszerű telefonra is letölthető.

 

  • 805 2017. november 27 Belföld 2017. november 27.

    Facebook Comments