Különleges térkép mutatja meg, mit énekeltek 100 éve a lakhelyünkön
Írta:

Különleges térkép mutatja meg, mit énekeltek 100 éve a lakhelyünkön

A Zenetudományi Intézet hangos térképére 200.000 dal került fel.

 

 

 

Különleges adatbázis került fel a Hungaricana oldalára: mostantól térképen kereshetünk rá és hallgathatjuk meg, mit énekeltek egykor a lakóhelyünkön, születési helyünkön, vagy bármilyen számunkra fontos helyen 50-100 évvel ezelőtt. Az MTA BTK Zenetudományi Intézet hangarchívumából több mint 12 ezer órányi felvételt, főként népdalokat tettek elérhetővé ilyen módon, ami szinte felfoghatatlan mennyiség. A körülbelül 200.000 dallamot több mint egy és negyed év lenne végighallgatni, még akkor is ha eközben egy percet sem aludnánk, napi nyolc óra zenehallgatással pedig több mint 4 év lenne végigérni a hanganyagokon.

 

Magyarországon soha nem volt még ekkora hangadatbázis, pláne nem szabadon hozzáférhető módon. A különleges adatbázisból gyakorlatilag az egész Kárpát-medencei népdalkincset megismerhetjük az elmúlt száz évből, de tartalmaz orosz, ukrán és német területről begyűjtött dallamokat is. A ’90-es évek felvételei éppúgy megtalálhatók benne, mint azok a dallamok, amiket még maga Kodály Zoltán gyűjtött.

A tervek szerint ráadásul az archívumot tovább fogják bővíteni filmfelvételekkel is, így a néptáncörökségünkbe is betekinthetünk majd.

  • 910 2019. április 15 Belföld 2019. április 15.

    Facebook Comments