Különleges kenguruk érkeztek a Budapesti állatkertbe
Írta:

Különleges kenguruk érkeztek a Budapesti állatkertbe

100 éve még kihaltnak hitték, most pedig 3 példány is látható belőle Budapesten.

 

 

A kengurukról mindannyiunknak a „klasszikus” Ausztráliában őshonos kenguru jut eszébe, pedig ennek az állatnak is több faja létezik. Ausztráliában és a környező szigeteken mintegy hetven különböző kengurufaj él, például a Parma-kenguru, ami egy cuki, pici kengurufaj. A Parma-kenguru, más néven fehértorkú kenguru mindösszesen 3-6 kg felnőttként, Kelet-Ausztráliában, ezen belül is Új-Dél-Wales északkeleti felében, a Nagy-Vízválasztó-hegység mentén őshonosak, és a sűrű aljnövényzetű élőhelyeket kedvelik.

 

A különleges állatot 1845-ben fedezték fel, pár évtizeddel később pedig már kihaltnak gondolták, mert a betelepített rókák miatt nagyon megritkult az állományuk. Egészen 1965-ig nem láttak élő Parma-kengurut, amikor az Új-Zélandhoz tartozó Kawau szigeten találtak egy populációt, később pedig Ausztráliában is találtak kisebb csoportokat.

 

A Parma-kengurukkal Budapesten már négy kengurufajt mutatnak be: a Parma-kengurukon kívül vörösnyakú, vagy más néven Bennett-kengurukat, az apró termetű ecsetfarkú patkánykengurukat, valamint a kormos kenguru néven is emlegetett nyugati szürke óriáskengurukat. Az új Parma-kenguruk a szürke óriáskengurukkal közös kifutóban kaptak helyet.

  • 485 2020. július 06 Belföld 2020. július 06.

    Facebook Comments