Vigyázz, kész, fuss!
Írta:

Vigyázz, kész, fuss!

Kezdd el, vagy folytasd a futást – de hogy a fővárosban hol érdemes? Mondjuk és mutatjuk!

 

Amikor futni kezdtem, sokan azt mondták, hogy a legjobb mozgásformát választottam, hiszen felszerelést nem nagyon kell venni hozzá (na jó, én azért beruháztam két teljes futószettre, új cipőre, stb.), viszont számos jó hatása van a szervezetre, és nem mellékesen még fogyaszt is. Nekem épp ez utóbbiak miatt ajánlották a futást, és nem csalódtam – közben pedig ez a sport megszokássá, majd szerelemmé vált. És bár elsőre nem nagyon tudtam, hol is kezdjem, mára szép lassan felfedeztem Budapestet „futó szemmel” is. Jöjjön most egy rövid összeállítás a kedvenc helyeimből, ahol futni (is) jó.

 

1. Margitsziget

A legismertebb budapesti futókört már csak azért sem hagyhatjuk ki a felsorolásból, mert ezt külföldön is ismerik és elismerik: az Irish Times bloggere 2012-ben a világ öt legjobb futóhelyei közé választotta. Az 5.3 kilométert szerintem itt kellemes környezetben, jó rekortán pályán lehet lefutni (nemrég újították fel), de kezdőknek és tömegiszonyosoknak azt javaslom, próbáljanak ki inkább valami mást.

 

2. Városliget

Három kilométert a városligeti körrel is teljesíthetsz, de ezt akkor is ajánlom, ha szeretsz futás közben új útvonalakat megismerni. Én általában itt futok – néha aszfalton, néha kavicson, néha letérek a fűre vagy földutakra… minden alkalom új és más, ettől az edzések is változatosak. Egyelőre csak a Közlekedési Múzeum helyén látható a Liget Projekt közelgő megvalósulása, a park még nyugis, de minden más lesz, ha elkezdődnek az építkezések.

 

3. Népliget

Egy barátnőm régebben mindig a Népliget parkjában futott – itt két kis körből is választhatunk, vagy akár össze is köthetjük a kettőt. 3.6 kilométert gond nélkül le lehet gyűrni, és még a tömeg sem fog zavarni, ugyanis ezt a parkot meglepően kevesen használják.

 

4. Kopaszi gát és Orczy kert

Majdnem a végére hagytam két olyan helyet, ami kezdőknek ideális. Az Orczy kertben a tó megkerülésével egy kilométert pipálhatunk ki, de van itt egy 400 méteres salakos futópálya is. A Kopaszi gáton a vonal hossza 3 km, és a Lágymányosi híd lábánál gumis futópálya, zöld, gondozott környezet és tiszta sík terep hívogat futásra.

 

5. Normafa-Erzsébet kilátó

Ha igazi kihívásra vágysz, akkor a Normafa-Erzsébet kilátó futókör lesz a te köröd – az itteni emelkedőktől egyrészt kifulladsz a végére, másrészt pedig még izmosabb lesz a combod és a feneked. A táv öt kilométeres, de ha elszoktál a futástól, ezt többnek fogod érezni. A végén viszont ott lesz a mindent felülíró eufória: igen, megcsináltad!

 

  • 1135 2017. április 11 Belföld 2017. április 11.

    Facebook Comments