E-kereskedelem, e-piac… e-pénz?

E-kereskedelem, e-piac… e-pénz?

Már 40 terminálon válthatjuk be kézpénzünket e-pénzre.

 

Vásárlásaink és pénzügyi tranzakcióink egyre kisebb hányadát teszi ki a hagyományos papír vagy fémpénz alapú forgalom. A bankkártyás vásárlás több évtizedes gyakorlat, ahogy az online vásárlással kapcsolatban is keveseknek van már ellenvetése. De lassan úgy néz ki, meg kell szoknunk az e-pénz gondolatát is.

Idén tavasztól ugyanis már negyven budapesti terminál segítségével válthatjuk elektronikus pénzre készpénzünket. Az e-pénz ezután azonnal felhasználható, így lehet vele parkolni, elküldhető valakinek e-mailben, és át is utalhatjuk egy bankszámlára. Bár maga az e-pénz már évek óta létező fizetési forma (gondoljunk csak a paypal-re, vagy a bitcoinra), de az már hihetetlenebb hogy létezik 40 automata a fővárosban, ahol a kézpénzünket válthatjuk be virtuális fizetőeszközre. Van ugyanis egy olyan magyar cég, akiknek az MNB engedélyezte az e-pénzzel való kereskedést: a Barion.

De ez miért jó nekünk?

Bíró Tamás, a Barion társalapítója a feltöltő automaták bevezetése kapcsán elmondta: az e-pénz legnagyobb lehetősége a rendkívül alacsony költsége és az anonimitás: évi 260.000 forint forgalomig ugyanis teljesen szabad, ha úgy tetszik ellenőrizetlen az e-pénz használata. (Legalábbis bizonyos keretek között. Számlaadási kötelezettsége például ugyanúgy van minden kereskedőnek, akkor is, ha e-pénzben árul.) Plusz előny viszont, az e-pénz automaták használata segít beterelni a készpénzállományt az elektronikus fizetés világába.

A terminálokat üzemeltető Express Technologies CEE Kft. idei terve, hogy az automaták száma elérje az ezret, hosszú távú célja pedig, hogy a készülékeken több száz szolgáltatás legyen elérhető. (Jelenleg az automaták a készpénz e-pénzzé való átváltása mellett mobiltelefon-egyenleg feltöltésre, illetve online vásárlási utalványok vásárlására alkalmasak. A következő hetekre tervezik bevezetni a taxirendelés és a taxikártya-feltöltés, valamint az utasbiztosítás megkötésének lehetőségét is.)

De mi is az az e-pénz?

Ez eddig kicsit misztikusnak hangzik, pedig nem az. Az e-pénz egyfajta elektronikus fizetési eszköz, ami a fizikailag létező pénz minden funkcióját képes betölteni, és éppúgy felhasználható a fizikai világban, mint az elektronikus világban.  Az Európai Unió tulajdonképpen azért hozta létre, mert fel akarta pörgetni az innovációt, amely a banki szférában alacsony szintű. Az e-pénz úgy kerül forgalomba, hogy a vásárló készpénzért előre megvásárolja és az elektronikus pénztárcájában rögzíti azt, hasonlóan, mintha betennénk a bankba.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 2009. X. 1.-én hatályba lépő módosításai így határozza az e-pénzt:

„5.2 Elektronikus pénz: készpénz átvétele illetőleg számlapénz átutalása ellenében kibocsátott elektronikus pénzeszközön tárolt pénzérték, amelyet elektronikus fizetés céljából a kibocsátón kívül más is elfogad.” illetve

„ 5.3 Elektronikus pénzeszköz: olyan készpénz-helyettesítő fizetési eszköz – így különösen értéktároló kártya, számítógép memória – amely az elektronikus pénz tárolására szolgál, és amellyel az ügyfél közvetlenül végezhet fizetési műveleteket.”

epenznagyfotó:metropol.hu

Tehát nem fizikai valójában létező, de értékében a kézzel fogható forinttal megegyező fizetőeszközről van szó, amit ha szeretnénk kipróbálni, már 40 helyen megtehetjük. Az egyelőre csak a fővárosban található terminálok elfogadják az érméket és a bankjegyeket is, és a tesztidőszakban alkalmanként maximum húszezer forintos értékhatárig díjmentesen váltják Barion e-pénzre azokat.

 

  • 1885 2015. május 18 Belföld 2015. május 18.

    Facebook Comments