Magyar nevet kapott egy magyar felfedezésű exobolygó és csillaga
Írta:

Magyar nevet kapott egy magyar felfedezésű exobolygó és csillaga

Hunornak és Magornak neveztek el egy bolygót és a napját.

 

 

 

Igazán különleges hír jött 2019 utolsó napjaiban: hivatalosan is magyar nevet kapott egy magyar felfedezésű exobolygó és a csillaga a Hercules csillagképben. Az exobolygót és csillagát Bakos Gáspár fedezte fel még 2007-ben a HatNET (Hungarian-made Automated Telescope Network) automata távcsőrendszerrel. A Magor nevű óriásbolygó egészen mostanáig HAT-P-2b néven volt ismert, és a becslések szerint nyolcszor nagyobb tömegű, mint a Jupiter. Ez a bolygó alig hat nap alatt megkerüli a központi csillagát, azaz a napját, amit HD 147506-ról neveztek át most Magornak.

 

Na de hogy jött az ötlet, hogy pont most nevezték el a két égitestet a magyar eredetmonda két alakjáról? Nos, a névadásra a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) századik születésnapja alkalmából került sor, aminek kapcsán minden országnak lehetősége volt, hogy javaslatot tegyen egy csillag, valamint egy körülötte keringő bolygó nevére. A javaslatokból egy ötfős szakértői bizottság választotta ki a nevet.

 

A Herkules csillagkép egyébként Magyarországról is látható, így a lelkes csillagászok megpróbálhatják megkeresni Hunor és Magor otthonát, a Herculest.

30825435_71aa991a757d2dba094f84670deeb7f4_wm

 

  • 607 2019. december 31 Belföld 2019. december 31.

    Facebook Comments