Magyarország két animációs filmmel indul Cannes-ban

Magyarország két animációs filmmel indul Cannes-ban

Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje és Tóth Luca Superbia című alkotása méretteti meg magát.

 

Az idei, 69. Cannes-i Filmfesztiválon két magyar alkotóért is izgulhatunk. Mindketten animációs filmmel indulnak, de más-más kategóriában. Andrasev Nadja filmjét a Cinéfondation programba válogatták be, ami a filmes egyetemek legjobbjait mutatja be, Tóth Luca alkotását pedig a Kritikusok Hetén vetítik.

A nyalintás neszét Bodor Ádám Megbocsátás című novelája és annak abszurditása ihlette. A történet főszereplője növényei ápolásában leli minden örömét. Mindeközben pedig a szomszéd macskája árgus szemekkel figyeli a nő ténykedését. A film itthon már elnyerte a legjobb animációs film díját a filmkritikusok versenyén, Cannes után pedig az animációs Oscarként is ismert Annecy-ban is a versenyprogramban szerepel.

Superbia trailer from Luca Toth on Vimeo.

A Superbia ezzel szemben a Cannes-i filmfesztivál legrégebben alapított párhuzamos programján, a Kritikusok hetén versenyez. Története a nemek közti előítéletekről és konfliktusokról szól a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával.

  • 1268 2016. április 26 Belföld 2016. április 26.

    Facebook Comments