Fájóan valódi magyar film a mai tinikről: ez a FOMO
Írta:

Fájóan valódi magyar film a mai tinikről: ez a FOMO

Ilyen, amikor az élethűségnek nem lehet örülni.

 

 

Akik követik a legújabb társadalmi trendeket, bizonyára hallottak már a FOMO, azaz a Fear of missing out jelenségéről. Ez a fogalom takarja, amiben az elmúlt években egyre többen szenvednek: hogy kimaradnak valamiből, ha csak egy percre is a telefonjuk és az internet nélkül maradnak. Sőt, nem csak mindenről tudni kell, de életünk minden pillanatát meg is kell osztani, hogy ismerőseink is tudják: menők vagyunk. Ez a jelenség különösen erősen érinti a fiatalokat, és ezzel el is érkeztünk az idei év legizgalmasabb magyar filmjéhez, a FOMO-hoz. A rendező, Hartung Attila tavaly diplomázott a Filmművészeti Egyetemen, és ez az első nagyjátékfilmje.

 

A FOMO elit budai gimnazisták története: négy srác YouTube vlogban teljesít kisebb nagyobb kihívásokat, őrültebbnél őrültebb ötleteket, mindezt természetesen a népszerűségért. Idősebbekből – értsd 30+ korosztály – már itt kibukik, hogy miért kell ezt, ám a film akkor vesz igazán drámai és sajnos életszagú fordulatot, amikor a vlogger négyes egyik tagja, Gergő egy házibuliban megerőszakolja az ájultra részegedett Lillát, aki nemsokára eltűnik.

 

A film nagyon komoly társadalmi kérdéseket vet fel, és tűpontos mai korrajzot ad. Különlegessége, hogy nem az áldozat lány, hanem az elkövető szempontjából mutatja be a történetet, és egyáltalán nem csak a Z generációról és nem csak nekik szól. Szinte garantált, hogy az első perctől az utolsóig valami kínos érzés lesz rajtad, de mégis azt mondjuk: ne hagyd ki, mert kár lenne.

  • 963 2019. október 28 Belföld 2019. október 28.

    Facebook Comments