Magyar álom címmel megnyílt a 15. ARC kiállítás
Írta:

Magyar álom címmel megnyílt a 15. ARC kiállítás

Szeptember 11 és 27 közt idén is megnézheted az ARC plakátkiállítást, ahol főként „Magyar álom” jeligére érkezett alkotások várnak. Nemcsak ezek, és nemcsak álomszerűen – a belépés most is ingyenes. 

„Miről álmodsz, és mekkorát? Arról, hogy a magyar foci méltó lesz régi nagy híréhez, vagy hogy minden korrupt fazont elszámoltatnak egyszer?Mi van az álmodban: bor, búza, békesség? Haverok, buli, Facebook? Szabadság, egyenlőség, testvériség? Vagy Isten, Haza, Család?  Magyarul álmodsz, vagy idegen nyelven? Van olyan, hogy magyar álom? Vagy egyáltalán nem álmodozni kéne, hanem felébredni?” – ezekkel a kérdésekkel invitált idén alkotásra az ARC.

Az idén 15. alkalommal megrendezett óriásplakát-kiállítás alkotásai szűk keresztmetszetét adják, milyen gondolatokat szül a szókapcsolat: „Magyar álom”. A kiállítást megelőző pályázaton a felkínált főtémán kívül – mint minden évben, idén is – bármilyen szabadon választott ötlettel, témával lehetett pályázni.

Az idei pályázatra több mint 1100 pályamunka érkezett. Ezekből 94 alkotás látható a kiállításon, 80 külön óriásplakáton, 14 pedig úgynevezett gyűjtőplakáton. A 94 kiállított pályaműből 3 díjazottat választott a zsűri, valamint idén is kiosztotta a legkedélyborzolóbb alkotásnak járó Borz díjat. 3 plakátterv különdíjat kapott.

 

Első helyezést ért el Kelemen Orsolya, „Magyar feeling” című alkotásával (a bekezdés alatti fotón látható – a szerk.). A másodiknak járó díjakat Faragó Sándor kapta, „Merj nagyot álmodni!” című munkájáért, a harmadik helyezett pedig Kiss Ferenc lett „Ismeretlen festő” című alkotásával.  A Borz díj tulajdonosa „Rémálom” c. pályamunkájával Gutema Dávid lett.

A díjazott alkotások mellett a közönség is kiválasztja kedvenceit. Az ARC Facebook oldalán megy a „harc” a lájkokért, és október 7-én kiderül, melyik plakát lesz a közönségdíjas idén. De nemcsak a neten lehet véleményt formálni kedvenceidről, hanem a helyszínen is – limitált számú, véleményt kifejező matricákkal is elmondhatod, milyen érzéseket vált ki belőled egy-egy Magyar álom jeligére készült plakát.

 

Egy régi ARC látogató, Papp Emese, tanár megkeresésére és együttműködésével most diákoknak és a nagyközönségnek magyarul és angolul is szerveznek „Szerintem…” címmel tárlatvezetéseket a kiállításon, amin szerintünk érdemes részt venni, és a nézelődés mellett beszélgetni, együtt gondolkodni.

Érdekesség

Az ARC+ Hétköznapi csodák című kamarakiállítás keretében most 14 civilszervezet enged betekintést munkájába, melyet a MACI – Magyar Civilszervezetek mutat be a MagNet Civil Kapcsolatok Program támogatásával. A kiállításra az Amnesty International Magyarország, az Arany Liliom Alapítvány, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, az Esések Iskolája Egyesület, a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Gyermekliget Alapítvány, a Habitat for Humanity Magyarország, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Közel Hozzánk Jótékonysági Szervezet, a Magyar Cserkészszövetség, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Motiváció Oktatási Egyesület, a RIROSZ és a Vigyél haza Alapítvány plakátjai kerültek be.

fotó:img8.hvg.hu

 

  • 1628 2015. szeptember 17 Belföld 2015. szeptember 17.

    Facebook Comments