Fejátültetésre készülnek Kínában
Írta:

Fejátültetésre készülnek Kínában

Bár elsőre hihetetlennek tűnik, Kínában a tervek szerint két éven belül realitássá válhat a fejátültetés – már önként jelentkező és helyszín is van hozzá.  

Valerij Szpirodonov egy 30 éves orosz programozó, aki egy ritka, gyógyíthatatlan genetikai betegségben, akut gerincvelői izomsorvadásban szenved, és állapota egyre romlik. A beteg abban reménykedik, hogy fejét sikerül átültetni már teljesen elsorvadt testéről – agyvelejét egy másik test gerincvelőjével összekötve – egy egészséges testre.

 

Sci-fibe illőnek, vagy lehetetlennek hangzik? Egy olasz sebész, Sergio Canavero szerint korántsem az. A szakember két éve közölte először, hogy 2016-ra szerinte lehetővé válik a fejátültetés, de a tudomány jelenlegi állása szerint valamivel több időre és több szakmai tudásra van szükség a sikerhez.

 

A műtétre csak akkor kerül sor, ha a szakértők 99 százalékban biztosak lesznek a sikerben, és akkor az operációt minden bizonnyal a jelenleg kijelölt északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány székvárosának, Harpinnak az orvosi egyetemi kórházában hajtanák végre. Persze az orvos-szakmai kérdések mellett etikai szempontok is felmerülnek majd – egyelőre nem tudjuk például, kié lesz a donor test, és azt sem erősítették meg, kínai lesz-e.

  • 1237 2015. szeptember 18 Tech/tudomány 2015. szeptember 18.

    Facebook Comments