Veszprém lehet Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban
Írta:

Veszprém lehet Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Ráadásul különösen megtisztelő körülmények között.

 

Veszprém pályázatát támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete – adta hírül az MTI múlt héten. A megtisztelő titulust az 1980-as évek óta osztják ki, és annak köszönhetően, hogy általában egyszerre két- három település is megkaphatja, mostanra 60 település kiérdemelte már a címet. A 2023-as év viszont különleges lesz, ekkor ugyanis egyetlen település, Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa.

Magyarországon az idei pályázaton hét város, Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém indult, közülük Debrecen, Győr és Veszprém került a döntőbe. A döntést meghozó szakértők figyelembe vették többek között a jelölt városok kulturális stratégiáját, a pályázatok kulturális tartalmát, a projektek európai dimenzióját, a városok pénzügyi és szervezeti kapacitását, valamint a tervezett társadalmi hatásokat is.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta: pályázatukban nagy hangsúlyt fektettek az összefogásra és csaknem kétszáz balatoni, valamint bakonyi településsel dolgoznak együtt az EKF 2023 programsorozat megvalósításában. Ez a siker így nemcsak Veszprémé, hanem a balatoni és a bakonyi térségé is.

Gratulálunk!

  • 746 2019. január 02 Belföld 2019. január 02.

    Facebook Comments