Napozási kisokos: minden, amit a strandszezon előtt tudnod érdemes
Írta:

Napozási kisokos: minden, amit a strandszezon előtt tudnod érdemes

Tények és tévhitek a napozásról.

 

 

Most, hogy hivatalosan is itt a nyár és a kánikula is megérkezett pünkösdkor, épp itt az ideje, hogy átvegyük, mit is érdemes tudni és betartani a napozásról. Azt már unalomig ismételgették, hogy használjunk naptejet és 11-től 3-ig ne menjünk a napra, az utóbbi hetekben mégis felütötte a fejét egy ezzel teljesen ellentétes tanács. Most szakértők segítségével szedtük össze, hogy miért lenne hatalmas hiba bedőlni ezeknek a neten terjedő ostobaságoknak.

Ehhez először lássuk, hogy miről is beszélünk valójában. Tudnunk érdemes, hogy mi is például az UV-sugárzás, így most összegyűjtöttük a napozással kapcsolatos mozaikszavakat és annak is utána jártunk, hogy mit jelentenek:

Az ultraibolya-sugárzás (azaz az UV) egy nem látható fény, amit már 1801 óta ismerünk. A természetben 3 fő típusát különböztetjük meg:

UV-A: ez a legnagyobb hullámhosszú a három közül, és ez jut be a bőr legmélyebb rétegeibe. AZ UV-A sugárzás leégést nem okoz, de a bőr öregedését igen, ráadásul roncsolja a bőrben lévő A-vitamint, sőt, reaktív gyökök létrehozásával a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat.

UV-B: A közepes hullámhosszú UV-B sugárzás a bőr felső rétegére hat, ez felelős a leégésért, közvetlenül károsítja a DNS-t és a szemet is károsítja. Ez a típusú sugárzás felelős a leggyakoribb bőrrák, a melanóma kialakulásáért. Ugyanakkor az UV-B segíti a csontokhoz nélkülözhetetlen D-vitamin képződést is, ám azt tudnunk kell, hogy ehhez már minimális napfény is elég. A mi éghajlatunkon a világos típusú embereknek elég 15-20 perc, a kevésbé érzékenyeknek pedig 20-30 perc napfény, ráadásul ha mindez a legveszélyesebb 11-15 óráig tartó időszakban történik, akkor 5-10, illetve 15-20 percről kell beszélnünk.

UV-C: Erről még nem véletlenül nem hallottál sosem. A legkisebb hullámhosszú ibolyán túli fényt ugyanis teljesen elnyeli a földi légkör, így csak az űrben jelentene valós veszélyt. Egyébként baktériumölő, sterilizáló hatása miatt használják a mesterségesen előállatott UV-C fényt.

sunscience-skin

A naptejek faktorszáma azt jelenti, hogy hányszorosára nő a bőr ellenállóképessége a nappal szemben. Tehát ha fehér bőrű vagy, aki krém nélkül 5 perc alatt leég a napon, akkor egy 20-as faktorszámú naptejjel ez az idő: 20×5, tehát 100 perc. Bár vannak nagyon jó zsíros naptejek, amiket nem mos le a víz, de ha megtörölköztél, akkor fontos újra bekenni magad, mert ledörzsölted a védelmet. Azt is biztos hallottad már, hogy a naptejhasználat ideje nem a strandon, pancsolás előtt van, hanem legalább fél órával a napozás, fürdés előtt, hogy a termék kifejthesse a hatását.

Kellemes és biztonságos barnulást mindenkinek!

  • 907 2017. június 05 Belföld 2017. június 05.

    Facebook Comments