Indul az autós BuBi: nemsokára a négykerekű közlekedést is megreformálja a MOL
Írta:

Indul az autós BuBi: nemsokára a négykerekű közlekedést is megreformálja a MOL

66 forint per percért autóra cserélheted a közbringát.

 

Túlzás nélkül állíthatjuk: a pár éve bevezetett közbringa rendszer megreformálta a fővárosi kerékpáros közlekedést, most pedig itt az újabb nagy lépés. A MOL kiépíti a legnagyobb magyar közösségi autómegosztó rendszert. A tőlünk nyugatabbra már elterjed carsharing rendszer lényege, hogy nem kell saját autót fenntartani, ha csak néha használod: 66 forintos percdíjért minden eddiginél egyszerűbben bérelhetsz egyet.

A MOL-Limo névre keresztelt szolgáltatás 300 Volkswagen Up típusú autóból álló flottát jelent, ami 100 darab elektromos és 200 benzines járműből áll. Ezeket az autókat a fenntartó – a MOL – tatja karban, a benzines autókat évente, az elektromos autókat három évente cserélik majd, a flottából kivett autókat pedig az európai használatautó piacon értékesítik. A cég 2021-ig folyamatosan bővíti a flottáját, évente mintegy 100 autóval, és pár év után már nyereséggel számolnak.

A rendszer úgy működik, hogy egy alkalmazásban történt regisztráció után mindenki láthatja a közelben elérhető autókat, és azok töltöttségi szintjét is. A megfelelő autó lefoglalása után 20 perc áll rendelkezésére, hogy odaérjünk a megjelölt gépkocsihoz. A használat díja 66 forint percenként, a várakozás (tehát ha nem megyünk vele, de nem is adjuk le a kocsit) pedig 15 forint percenkét. Az autókat a szolgáltató munkatársai töltik/tankolják, ám a parkolás megoldása a felhasználó feladata. Az autóknál ugyanis nem lesznek olyan parkolók, mint a BuBi esetében: ugyanúgy helyet kel vadászni, mintha a saját autóddal lennél.

A carsharing szolgáltatás ráadásul nem csak a ritkán autózóknak jó megoldás, hanem a környezetnek is. Kutatások azt mutatják, hogy a magánkézben lévő autók átlagos kihasználtsága a nagyvárosokban rendkívül alacsony, napi 1 órát közlekednek, az idő többi részében állnak. A carsharing rendszer szükségtelenné teszi ennyi autó fenntartását a magánszemélyeknek, így csökkenti a parkoló autók számát és így a zsúfoltságot is.

  • 821 2017. december 18 Belföld 2017. december 18.

    Facebook Comments