Hivatalos: megváltoznak a jótállás szabályai
Írta:

Hivatalos: megváltoznak a jótállás szabályai

Ezt jó ha tudod!

 

 

A fogyasztók jogai, a jótállási feltételek a legtöbbünk számára szürke zóna: nem igazán ismerjük a részleteket. Ha valami elromlik, és az nem volt túl régi, akkor bepróbálkozunk a kereskedőnél, aztán ha lepattint, így jártunk. Pedig a vásárlók jogai pontosan leírtak és mindkét félnek tartani kell magát hozzá, ráadásul most a fogyasztók számára előnyösen változik.

 

Egy friss bejelentés szerint jövő évtől kezdődően sávos lesz a jótállási idő, jön az e-jótállási jegy és bővül a fogyasztóvédelmi hatóság jogköre is. Ez azt jelenti, hogy a mostani 1 év kötelező jótállás helyett a termék ára fogja meghatározni, hogy mennyi ideig kell garanciát vállalni rá a forgalmazóknak. A 10-100 ezer forint közötti értékű termékeknél marad az egy éves jótállási idő, a 100-250 ezer forintos termékek esetében 2 évre nő a kötelező jótállás, a 250 ezer forint feletti értékű tárgyaknak pedig 3 évre nő a garancia ideje 2021-től. A jótállás hatálya alá eső dolgok köre is bővül, így például a riasztók és a nyílászárók is kötelezően garanciálisan lesznek jövőre.

 

Az ügyintézés megkönnyítésére bevezetik az e-jótállási jegyet is, és a hatóság arra is adott iránymutatást, hogy a javításának 15 napon belül meg kell történnie, ellenkező esetben a fogyasztót tájékoztatni kell. Három javítás után pedig a forgalmazó köteles lesz cserélni a hibás terméket.

  • 543 2020. június 18 Belföld 2020. június 18.

    Facebook Comments