Templomból uszoda? Ennél durvább is van!
Írta:

Templomból uszoda? Ennél durvább is van!

Vajon milyen lehet egy templomban lakni? Vagy ott úszni, esetleg gördeszkázni? Mutatunk pár nagyon különleges módon „újrahasznosított” szent helyet.

 

Vegyünk egy klasszikus londoni vöröstéglás templomot és nézzük meg közelebbről. Az esetek 99,9%-ban odabent padsorokat és egy oltárt találunk, de ha ezt történetesen épp Redbridge-ben tettük, akkor hihetetlen dolog tárul a szemünk elé. Odabent ugyanis egy 25 méteres úszómedence fénylik az egykori padok helyén! Balra tőle gőzkabin található, az emeleten edzőterem van, a gyóntatószékből pedig szauna lett. Az épület története azonban még egy érdekességet rejt. A templom eredetileg egy elmegyógyintézethez tartozott, ám az bezárt, így a ’90-es években luxuslakásokká alakították azt a komplexumot. Az új lakók pedig edzőtermet is szerettek volna, így a kivitelezők a kézenfekvő megoldás mellett döntöttek. Így lett a templomból uszoda és sportközpont.

repton

gym

Rendszeres templomba járók tudják, hogy van a misének egy része (legalábbis a katolikus szertartásban) amikor a pap azt mondja „nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj”. Ez volt a legelső dolog, ami eszembe jutott, amikor rátaláltam erre a svéd otthonra, és hogy valószínűleg nem erre a helyre gondolnak ennél a résznél. A gyönyörű luxuslakás ugyanis egy templomból lett kialakítva! Az épület kívülről még ma is úgy néz ki, mint amikor eredeti célját szolgálta, de belépve igazán döbbenetes látvány fogad. Amikor a templomot bezárták és eladták, az új tulajdonos nem volt híján kreativitásnak. Azért mi nem biztos hogy laknánk itt…

svedtemplom

newscafé_templombelső1

newscafé_templombelső2

Egy spanyol kisváros még ennél is tovább ment. Az ottani üresen álló templomot ugyanis gördeszkás parkká alakították! Az 1912-ben épült llanerai Szent Borbála templom sokévi hanyatlás után került a kreatív csapat kezébe, akik nem csupán megmentették az épületet az enyészettől, de új funkciót is adtak neki. Az átalakítást egy „Church brigade” néven összeállt csapat végezte el az egyik nagy energiaital gyártó támogatásával, a díszítésre pedig egy madridi művészt, Okuda San Miguel-t kérték fel. Az eredmény pedig gyönyörű és élettel teli lett.

iglesia-skatepark-2

  • 1277 2016. szeptember 15 Belföld 2016. szeptember 15.

    Facebook Comments