Eltűntnek hitt orchideafajt találtak a Mecsekben
Írta:

Eltűntnek hitt orchideafajt találtak a Mecsekben

200 éve nem látta senki errefelé a különleges virágot.

 

 

 

 

Az orchideafélékről azt gondolhatnánk, hogy a természetben csak nagyon különleges tájakon él meg, idehaza pedig a cserepes, nemesített változatokkal találkozhatunk csupán, ám ez egyáltalán nincs így. Történt ugyanis, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai a Biodiverzitás-monitorozó programjuk keretélben a szennyes ínfű állományát mérték fel a Mecsekben, amikor találtak valami még ennél is különlegesebbet. Az illető növény a pókbangó, egy fokozottan védett orchideafaj, amit már évszázadok óta nem láttak arrafelé.

 

A pókbangó sárgás-barnás virágú, szubmediterrán növény, ami mocsár-, láp- és homoki rétek, nedves kaszálók, esetenként mocsárrétek, szikes puszták lakója. Idehaza előfordul többek között a Kiskunságban, a Bükk-vidék területén, a Fertő mellett, a Balaton-felvidéken, és Ásotthalom környéki réteken, de az utóbbi évtizedekben jelentősen visszaszorult és élőhelyeinek legalább feléről el is tűnt.

 

A különleges növény utolsó említése a Mecsek környékéről egy 190 évvel ezelőtti könyvben található, ám már abban is herbáriumi példánykánt emlegetik, tehát a természetben még ennél is régebb óta nem látták. A most felfedezett példány pontos lelőhelyét – annak megóvása érdekében – nem árulták el.

  • 794 2019. június 20 Belföld 2019. június 20.

    Facebook Comments