Ennyit ér a legkülönlegesebb magyar húsvéti tojás
Írta:

Ennyit ér a legkülönlegesebb magyar húsvéti tojás

Megmutatjuk a legegyedibb, és valószínűleg legdrágább tojást, amit Zsigóné Kati népi iparművész készített idén Húsvétra.

 

Én még azok közé tartozom, akik nemcsak múzeumban vagy a tévében láttak elképesztően tehetséges néniket egyedi húsvéti tojásokat faragni és festeni, hanem volt szerencsém mindezt a személyesen is megtapasztalni. A tojásfestés csodás dolog, de a tojásfaragás… na, arra nem is találok szavakat.

asp_620_tojas_cim

Ahogyan arra a különlegességre is nehéz megfelelő jelzőt találni, amit Európa legjobb tojásdíszítője, Zsigóné Kati népi iparművész készített meglepetésként az idei húsvétra. A nagy értékű, strucctojásból készült alkotás heteken át készült. Tervezése körülbelül három hetet vett igénybe, és ennyit szánt elkészítésére is alkotója. A tojás egy különleges, ritkán alkalmazott technikával készült: faragással és virágmotívumokkal van díszítve.

asp_620_A-világon-egyedülálló-Faragott-csipkézett-strucc-tojás

A festés nélkül készült, faragott strucctojás árát körülbelül 600 000 forintra becsülik. Valószínűleg nem valamelyik tehetős család elkényeztetett gyerekeinek hozza majd a nyuszi az értékes alkotást, hiszen a népi iparművész ilyen, nagyobb értékű munkáihoz hasonlóan valószínűleg gyűjtők és befektetők szeretnék majd megvásárolni.

 

Tudtad?

Zsigóné Katit „a Tojásdíszítés Királynőjeként” is emlegetik. A magyar hölgyet Dubaiban a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé, Európában pedig a legjobbnak választották. Több mint háromszáz fajta hímes tojást tud készíteni, 20 féle technikával, és nyolc művészeti ágban remekel. Képzelheted a lakását: akár egy múzeum!

 

Képek: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-legkulonlegesebb-husveti-tojas/

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=ceWRkPGoZpM

  • 2838 2016. március 24 Belföld 2016. március 24.

    Facebook Comments