Hungarikum lett a Magyar Népmesék sorozat
Írta:

Hungarikum lett a Magyar Népmesék sorozat

Gyermekkorunk kedvenc sorozata a magyar népi kultúra ábrázolásával érdemelte ki az elismerést.

 

 

Valószínűleg nincs olyan magyar gyerek és felnőtt, aki ne ismerné és ne szeretné a magyar népmesék sorozatot. Túlzás nélkül generációk nőttek fel a magyar népművészet formavilágát bemutató mesesorozaton, ami 32 éven át, 1980 és 2012 között futott nagy népszerűséggel. A Magyar Népmesék sorozat összesen 100 részt ért meg az évek alatt, és kitörölhetetlenül része lett a kultúránknak.

 

A Hungarikum Bizottság éppen ezért egyhangúlag döntött úgy: a Magyar Népmeséknek helye van a Hungarikumok között.

 

„A mesék grafikai megvalósításában központi szerepet kap annak a tájegységnek a jellegzetes motívumkincse, ahonnan a mese felhasznált változata származik. A kalotaszegi, székely, palóc, matyó, dunántúli stb. népművészetre jellemző varrottasokról, szőttesekről, szűrökről, fafaragásokról, festett bútorokról származó minták a háttérelemeket, tárgyi világot, enteriőröket díszítő textúrákban jelennek meg. Az adott tájegység sajátos népi viselete a figurák öltözékében is visszaköszön” – emeli ki a Filmarchivum ismertetője.

 

A Magyar népmesék 100 része között vannak állatmesék, varázs-, táltos- és tündérmesék, legendák, bolondos és csalimesék, és egy külön sorozat Mátyás király mesékből. Neked melyik volt a kedvenced?

  • 631 2020. október 20 Belföld 2020. október 20.

    Facebook Comments