Komoly bővítés előtt áll Budapest biciklihálózata
Írta:

Komoly bővítés előtt áll Budapest biciklihálózata

A koronavírus járvány miatt előtérbe került a kerékpározás.

 

 

Nem várt helyen hozhat fejlődést a koronavírus járvány Budapestnek. Sok más európai város után most nálunk is a kerékpáros útvonalak ideiglenes bővítését tervezik a járvány miatt. Ez a két dolog úgy függ össze, hogy az emberek a fertőzéstől tartva nem szívesen ülnek tömegközlekedésre, az autó nem mindenkinek lehetőség, és a maradj otthon felhívással párhuzamosan felére esett vissza a közúti forgalom.

 

Adott tehát a megoldás: az eddig a biciklisek számára nem hozzáférhető autós sávokat is meg lehet most nyitni a kerékpáros forgalom előtt. A Magyar Kerékpárosklub korábban már tett erre javaslatot a főpolgármesternek, és most április elejétől a városvezetés nekiáll a gyors átalakításnak. Hivatalos tájékoztatás egyelőre nincs arról, hogy pontosan mely útszakaszok lesznek érintettek, de minden valószínűség szerint a hiányzó kül- és belvárosi kapcsolatok, a forgalomcsillapítási célokat legjobban szolgáló útvonalak, illetve a belvárosi metrópótló buszok elkerülését segítő, gyorsan és költséghatékonyan kijelölhető útvonalakat helyezik előtérbe.

 

Ilyen terület lehet a a Baross utca, a Vágóhíd utca vagy a Tétényi út, a Dohány utca vagy a Belgrád rakpart; de az ideiglenes kerékpársávok tesztjére tökéletes helyszín a Nagykörút is. A városnak egyébként nem ez az első biciklisbarát döntése: a Bubi közbringarendszer havidíját 3 hete vitték le jelképes 100 forintra.

  • 596 2020. április 07 Belföld 2020. április 07.

    Facebook Comments