Pár év alatt 100 millió fát ültethetnek el hazánkban
Írta:

Pár év alatt 100 millió fát ültethetnek el hazánkban

Legalább 550 hektár új erdőt telepíthetnek hamarosan hazánkban – a kezdeményezéshez 86 település csatlakozott.

 

Világszerte egyre több helyen ültetnek fákat – részben környezetvédelmi céllal, részben pedig azért, hogy csak simán növeljék az erdőterületeket. Hazánkban is több faültetési program indult az elmúlt években – ezek összességében 3-5 év alatt összesen körülbelül 25 ezer hektáros erődterület-növekedést eredményezhetnek, írja a Szeretlekmagyarorszag.hu.

 

Legutóbb pedig 86 település részvételével elindult el az Országfásítási Program, melynek keretén belül az állami erdőgazdaságok több mint 550 hektár új erdőt telepítenek a saját területeiken – kétmillió facsemetét ültetnek el, és közel 100 tonna makkot használnak fel, derül ki az Agrárminisztérium MTI-hez intézett tájékoztatásából.

 

Ennyire fontosak a hazai erdők

Szerintünk az nem is kérdés, hogy a növényekre óriási szükség van, de kevesen tudják, hogy mennyire lényeges szerepet játszanak a hétköznapok során, konkrétan például a levegő tisztításában.

 

A magyar erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ez körülbelül az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő.

 

„Az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartása során. (…) A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik” – olvasható a Hellovidek.hu –n.

 

Forrás: Szeretlekmagyarorszag.hu , Hellovidek.hu

  • 616 2019. november 13 Belföld 2019. november 13.

    Facebook Comments