Magyarország a 30. héten

Magyarország a 30. héten

Hétfő reggeli helyzetjelentés politikáról, gazdaságról, felrobbanó mémgyárról. Hogy tudd, érdemes-e nekivágni a hétnek, vagy Garfield nyomdokaiba lépve magasra húzni a takarót a fejünk fölé.

1. Bevándorlók. Minden nap rekorddöntésről érkeznek a hírek, ami az országhatáron elfogott menekültek számát illeti: szombaton 1302 határsértőt – köztük 201 gyermeket – tartóztattak fel Csongrád megye déli részén. Mindeközben elkészült a déli, szerb határon a 175 km-es kerítés első 150 métere. A 4 méter magas fizikai határzár próbaszakaszának lényege: eldönteni, hogy az alkalmazott 4 módszer közül melyik védené legköltséghatékonyabban Magyarországot a Szerbia felől érkező illegális határsértőktől. Az alapanyagot a BV-intézetekben állítják elő (tehát gyakorlatilag rabok szövik a szögesdrótkerítést), a felállításáért pedig a Honvédség felel. Mindeközben pedig összevertek egy fiatal lányt Szegeden, mert bevándorlónak nézték a félvér, Magyarországon született barátját.

2. Forint helyzete. Bőven 300 forint fölött jár már egy ideje az euró. MNB középárfolyamon most épp 308,72 Ft, de 10 forintos eltérések is lehetnek az egyes pénzintézetek között. Ez azonban még így is erősödésnek számít ahhoz képes, hogy alig 1 hete még majdnem 318 forintért kaptunk egy eurót a görög pénzügyi helyzetnek, és az elakadó mentőcsomag-megállapodásnak „hála”. A forint erősödése a beutazó turizmusnak hátrány, hiszen a külföldi vendégek 100 elköltött eurója így kevesebbet ér forintban, a kiutaztatással foglalkozó utazási irodáknak, és a külföldön nyaralóknak azonban jót tesz az erősebb forint.

3. Plakátháború. Egyazon napon kerültek ki a kormány kampányplakátjai a Kétfarkú Kutya Párt ellenkampány plakátjaival. Fel is robbant az internet ahogy beindult a mémgyár. A mellette-ellene állásfoglalók soha nem látott vehemenciával vetették bele magukat az állásfoglalásba. Amit nyugodtan meg is tehetnek, hiszen a Pesti Központi Kerületi Bíróság kimondta: szabad plakátot rongálni.  Az alaptörvény és egy korábbi alkotmánybírósági döntés alapján ez ugyanis a véleménynyilvánítás szabadsága, direkt és célzottan politikai üzenet, amihez bárkinek joga van. Ha még nem választottál oldalt, talán ezen a héten sikerül.

4. Egész héten kánikula várható. Ami jó a strandosoknak az kevésbé jó nekünk. Mondjuk mikor legyen meleg ha nem nyáron, meg persze, ha nem lenne 40 fok akkor meg arra panaszkodnánk, hogy nem is volt igazi nyár. Így viszont arra, hogy mire beér az ember a munkahelyre reggel 8-kor, már úgy szakad róla a víz, mintha futva tette volna meg az x kilométeres távot. Az idokep.hu szerint ráadásul ma van a leghidegebb, a hét második felére konstans 37 fokot mutatnak. A napi középhőmérséklet tartósan 30 fok körüli, ami miatt már több vasútvonalon korlátozzák a vonatok sebességét. A lakás hidegen tartására ebben az időben nincs igazán jó praktika. A próbálkozás 3 alappillére azonban a légmozgás, párásításra és árnyékolás.

 

Szóval: vissza az ágyba, vagy indulhat a hét és a hétfő?

  • 1336 2015. július 20 Belföld 2015. július 20.

    Facebook Comments