Pénzügyi tippek a nyaraláshoz ingadozó euró esetén
Írta:

Pénzügyi tippek a nyaraláshoz ingadozó euró esetén

Mutatjuk, mire figyelj és mikor vásárolj.

 

Aki külföldi nyaralást tervez idén, hetek óta aggódva hallgatja, ahogy egyre drágul az euró. Ezekben a napokban 320 forint körül mozog az európai valuta ára, ami a tavalyihoz képest bizony jelentős, 15 forintos drágulás. Bár az utazási irodák azt mondják, a már lefoglalt utakat a drágulás nem érinti, hiszen bekalkulálnak némi árfolyammozgást, azért így sem lehetünk nyugodtak. Ha még nem foglaltál repjegyet vagy szállást, akkor bajban vagy, de a költőpénz kiszámításánál is kétszer át kell gondolni a dolgot. Most ahhoz gyűjtöttük össze a szakértők tanácsait, hogy hogyan tudjuk a lehető legolcsóbban megvásárolni a külföldi utazásra szánt költőpénzt.

Abban mindenki egyetért, hogy ilyenkor érdemes taktikázni. Ha 1-2 hónap múlva utazol csak, akkor mostantól a fél szemed legyen rajta az euró árfolyamának alakulásán. Próbáljátok meg elkülöníteni már most a családi kasszából az utazásra szánt pénzt, és ha kedvező fordulat áll be az euró árfolyamában, lépjetek! Most nem érdemes az utolsó napokra hagyni a pénzváltást, mert könnyen pórul járhatsz. Hogy egy egészen szemléletes példával éljünk: 100.000 forintért magas, 320-as euró árfolyamon 312,5 eurót kapsz, míg ha kifogsz egy 310-es váltót, akkor 322,5-et. Ez 10 euró, azaz bő 3000 forint különbség, ami plusz egy szuvenírt jelent a bazárban.

Fontos annak is utánanézni, hogy az adott országban milyen más devizát fogadnak el az átlagos boltok. Van helyi valuta? Elfogadják a dollárt? Ezeknek a forinthoz viszonyított árfolyamának szintén nézzetek utána, és bátran válasszátok az olcsóbb megoldást.

Természetesen az sem mindegy, hol váltunk pénzt. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy reptéren a lehető legdrágábban fogják adni az áhított valutát, de ugyanígy érdemes kerülni a frekventál turisztikai csomópontokban lévő váltókat is. Vannak ma már olyan weboldalak, ahol összehasonlítják, hogy az egyes váltókban mennyiért adják a kiválasztott valutát, ezeket az oldalakat most nagyon megéri böngészni. Mindenki ismer 1-2 váltót a közelében, de van másik 10, amiről nem tud, mert eldugott helyen van, pedig pont ezekkel lehet jól járni.

A lényeg tehát annyi: tájékozódj és taktikázz!

  • 737 2018. június 06 Belföld 2018. június 06.

    Facebook Comments