Tömeg lélegeztetőgép jöhet létre magyar tudósok tervei nyomán
Írta:

Tömeg lélegeztetőgép jöhet létre magyar tudósok tervei nyomán

Magyar kutatók olyan lélegeztetőgép ötletével álltak elő, amely egyszerre akár 50 embert is lélegeztethet, és az egészségügyi dolgozókat is jobban védheti.

 

Csoportos megbetegedések ellátására született meg a MassVentil Projekt terve: az Óbudai Egyetem tudósai és más kutatók már dolgoznak is egy ilyen, egyszerre több ember lélegeztetését megoldó berendezésnek a fejlesztésén.

 

„Küldetésünk egy moduláris tömeg-lélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztése, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, kritikus állapotú koronavírus beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni. A COVID-19 járvány idejére a terveket és eredményeinket ingyenesen bocsájtjuk az azokat a gyakorlatban felhasználni kívánók rendelkezésére.

 

Olyan lélegeztetőgépet tervezünk, amely egyszerre akár 5-10-50 esetleg még több ember lélegeztetését is meg tudja oldani, védi az egészségügyi dolgozókat, és akár kórházon kívül, ad hoc táborokban, csarnokokban is üzemeltethető” – írják a MassVentil.org oldalon, ahol bárki részletes információkhoz és akár a kezdeményezésben létrejövő tervekhez is hozzáférhet, teljesen ingyen.

 

Egy ilyen lélegeztetőgép nemcsak azért lehet hasznos, mert több betegen is segíthet egyszerre, hanem azért is, mert használatával csökkenhet az egészségügyi dolgozók megfertőződésének veszélye is, ugyanis a kilélegzett levegőt is elvezetnék a beteg környezetéből, írja az Index.

 

„Az Óbudai Egyetem csapata még várja azokat a programozókat, villamosménököket, dizájnereket, makereket és tesztelőket, akik a legjobb tudásukat adnák bele a közös munkába, hogy létrejöjjön a tömeg-lélegeztetőgép” – teszik hozzá.

 

Forrás: Index.hu

  • 543 2020. április 14 Belföld 2020. április 14.

    Facebook Comments