A legjobb európai filmek között az Egy nap
Írta:

A legjobb európai filmek között az Egy nap

Újabb fontos elismerést kapott Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje.

 

Az európai filmkritikusok szövetsége (FIPRESCI) a tíz legjobb európai film közé választotta Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotását – írja az Index. Az európai filmkritikusok szövetsége az Európai Filmakadémia felkérésére állítja össze minden évben a top tizes listáját azokról a filmekről, amit az adott év legjobbjainak tartanak.

A magyar film egy háromgyerekes anya hétköznapjait mutatja be, ahogy talán még soha nem láthattuk filmvászon. Az Egy nap különlegessége, hogy a cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül. Azokból az unalmasnak tűnő jelenetekből áll, amiket általában kihagynak a filmekből. Az Egy nap egy kísérlet arra, hogy végig lehet-e csinálni egy nő egyetlen napját úgy, hogy ezeket a részleteket sem hagyják ki belőle. A háromgyerekes anya ugyanúgy munkába, bölcsődébe, iskolába, balettra, vívásra rohan, mint az anyák általában és folyamatos anyagi szorongása van mint szinte mindenkinek. Közben még az is kiderül, hogy a férje megcsalja, ezzel azonban egész nap nincs idő foglalkozni.

A film Cannesban már elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó elismerést és ha találgatnunk kellene, azt tippelnénk, nem most hallottunk az Egy napról utoljára.

  • 1147 2018. június 13 Belföld 2018. június 13.

    Facebook Comments