Üzleteket zár be a Tesco

Üzleteket zár be a Tesco

13 veszteséges üzletét zárja be az üzletlánc.

 

A társaság hétfőn kiadott közleményéből derül ki mindez, amelyben indoklásként azt írják: a jogszabályi változások miatt jelentősen megnőttek a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok működési költségei, valamint a veszteséges üzletekre vonatkozó új szabályozás miatt ellehetetlenülne a jogszerű működésük. Ezért az egységeik felülvizsgálatára kényszerültek, és az eredmények alapján február 4-i dátummal 13 magyarországi üzlet bezárása mellett döntöttek.

Ez egészen pontosan 3 győri, és egy-egy abonyi, hajdúböszörményi, püspökladányi, tolnai, nagykátai, budapesti, törökszentmiklósi, nyergesújfalui, tatabányai és soproni üzletet érint. A bezárandó boltok a közepes méretűek közül kerültek ki, és körülbelül az öt százalékát jelentik a hazai hálózatnak (összesen 222 boltjuk van). A bezárás miatti elbocsátás több mint 500 dolgozót fog érinteni, akiknek megpróbálnak más üzleteikben munkát biztosítani, valamint Nigel Jones, a Tesco magyarországi vezérigazgatója kijelentette: ha nem sikerül az érintett munkatársaknak a környékbeli Tesco áruházakban elhelyezkedni, akkor a vállalat az egykori dolgozókat a törvényben előírtnál magasabb összegű juttatással fogja támogatni.

https://www.youtube.com/watch?v=TvJTbYIg5IM

A cég ennek ellenére sem tervez kivonulást, és egyelőre további boltbezárásokat sem, hanem az új felállással megpróbálnak a törvényi keretekben meghatározott nyereséget termelni. A bezárt üzletek miatt csökkenni fog az éves árbevételük is, ami az élelmiszerlánc-felügyeleti díj alapját képezi.

Ugyanakkor nem a Tesco az egyetlen, aki változásra, változtatásra kényszerül: korábban a Spar is bejelentette, hogy a kormányzati döntések miatt a jelenlegitől eltérő stratégiával folytatja működését a hazai piacon, azaz inkább a franchise hálózat bővítésére fog koncentrálni. A franchise rendszerben működő bolthálózatok egységei ugyanis külön-külön üzletnek számítanak, így nem kerülnek bele az 50 milliárd forint árbevételt meghaladó üzlet kategóriába a nyereségességet előíró törvényben.

12-tesco_maradunk

fotó:penzcentrum.hu

  • 1386 2015. január 13 Belföld 2015. január 13.

    Facebook Comments