5 tipp a tavaszi fáradtság ellen: így éld túl a következő pár hetet
Írta:

5 tipp a tavaszi fáradtság ellen: így éld túl a következő pár hetet

Ez az időszak az év mélypontja, de szerencsére tehetsz érte, hogy jobban viseld!

 

A február végi-márciusi időszak nálam mindig a brutális tavaszi kimerültség ideje. Ilyenkorra teljesen kifogynak az ember szervezetéből a vitaminok, egy jó napsütés hónapok óta nem érte a bőrünket, ráadásul a nyár még szörnyen messzinek tűnik. Ilyenkor üt be a tavaszi fáradtság, azaz az időszak, amikor semmihez nincs se kedvünk, se energiánk. Ha te is este kilenckor már a kanapén kókadozol, akkor érdemes lenne ezekből párat beiktatnod az életedbe:

Helyes táplálkozás: Amennyire nyilvánvaló, annyira nem figyelünk rá sokszor, hogy mit eszünk. A napi rohanásban csak bekapjuk, ami a kezünk ügyébe kerül, pedig helyes táplálkozással, kiegyensúlyozott étrenddel bevihetjük a megfelelő mennyiségű tápanyagot, nyomelemet és vitaminokat a szervezetünkbe, ami belülről fog felébreszteni, és energiával feltölteni.

Vitaminpótlás: Télen nagyon nehéz megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásvány anyaghoz jutni, ráadásul az influenzaszezon is meggyengíthette a szervezetünket, ezért fontos, hogy felturbózzuk magunkat. A helyes táplálkozás mellett vegyél multivitamin tablettákat, sőt, akár immunerősítőt is, ezek pár hét alatt nagyon szépen kifejtik a hatásukat.

Élénkítsük fel a nyirokkeringést egy jó szaunával. Ha teheted, válassz infraszaunát, mert a finn szaunával ellentétben itt a távozó izzadság 20 százalékát a szervezetben felgyülemlett koleszterin, tejsav, zsírfelesleg és különféle nehézfémek teszik ki, így szuper méregtelenítés is egyben. Ha nincs lehetőségünk szaunába menni, akkor dörzsöljük át a testünket luffa-szivaccsal, ami ugyanúgy serkenti a nyirokkeringést.

Ha eddig nem tetted, kezdj el mozogni! Ellentmondásnak tűnhet, hogy a fáradtság ellen legyél aktívabb, pedig a testmozgás bizonyítottan segít. Ha jó idő van, válassz kinti sportot, mint a kocogás, ám fontos, hogy könnyed testmozgással kezdj. A nagy erőkifejtés nem is fog jól menni, és kudarcélményt is okoz, míg a könnyed sportolás még az elalvásban is segíteni fog.

Alvás mindenek felett. Addig is míg a fenti módszerek kifejtik a hatékonyságukat, aludj többet. Ez is triviális, de sokszor pont az alváson spórolunk, ami szörnyen egészségtelen, és a hangulatnak, produktivitásnak is árt. Lehet, hogy nyáron elég volt a 7 óra, és minden este mulattál valahol, de ha most mindig fáradt vagy, aludj akár 9-10 órát is ha teheted. A nap többi része sokkal hatékonyabban fog telni.

  • 527 2019. február 27 Életmód 2019. február 27.

    Facebook Comments