Sok kicsi tényleg sokra megy! Így tehetsz a globális légszennyezés ellen helyben
Írta:

Sok kicsi tényleg sokra megy! Így tehetsz a globális légszennyezés ellen helyben

3 ötlet, amivel te is sokat tehetsz a környezetedért.

 

 

Bár már lassan a csapból is a környezetvédelem fontossága folyik (szerencsére), a gyakorlati életünkben elég keveset valósítunk meg abból, amiről olvasva maximálisan egyetértünk. Legtöbbünknél ez a dolog megáll a szelektív hulladékgyűjtésnél, ami szuper, de nem elég. Vajon hányan vagyunk, akik tényleg kevesebbet használják az autót, akik tudatosan nem kérnek szatyrot az új ruhához, vagy akik még a mosogatást is víztakarékosra vették? A bevett szokásokon nehéz változtatni, ráadásul a csepp a tengerben érzés mindig mentesít is bennünket, ha véletlenül rosszul bántunk Föld anyával.

A magyar nagyvárosok és telente még a falvak egyik legnagyobb problémája is a légszennyezés. Budapestnek és az nagyobb városoknak híresen rossz a levegője, amit telente a minden éghető anyaggal való fűtés csak tovább ront. Ez években számítható időtartamot vesz el az életünkből, mégsem teszünk ellene, hogy változzon. A távfűtés vagy a gáz adott, ezen elismerjük, hogy nagyobb munka lenne változtatni, de ki mondta, hogy munkába csak kocsival lehet járni?

Ha ezen a ponton felszisszentél, hogy te bizony a szabályt erőstő kivétel vagy, akkor ajánljuk, hogy keress rá az ökológiai lábnyom kalkulátorra, ami megmutatja, mennyivel nagyobb terhet jelentesz bolygónak annál, mint amit egy embernek szabadna. De addig is tégy meg a kedvünkért (és saját magadért meg a Földért) valamit, és illeszd be a mindennapjaidba az alábbi légtisztító szokások egyikét.

  1. Járj biciklivel! De tényleg. Ez minden légszennyezés elleni harc alfája és ómegája. Persze, munkásabb, mint a kocsi, de hidd el, meg tudod csinálni, ráadásul Magyarországon igen ritkák az akkora fagyok, ami ezt lehetetlenné teszi. 5-6 fokban még egész nyugodtan bringára lehet pattanni, persze megfelelő aláöltözettel. Az meg, hogy még a saját egészségednek is jót teszel, csak a bónusz.
  2. Tarts sok növényt. Nagyon apró dolognak tűnik, pedig rengeteget tehetsz vele önmagadért és a környezetért is. A dracénea, a zöldike, az anyósnyelv, a szobai futóka, a hegyi pálma, az azálea, a vitorlavirág mind szuper légtisztítók, amik rengeteg káros anyagot kiszűrnek a lakásod levegőjéből, és a tartásuk sem kivitelezhetetlenül bonyolult. Ha pedig kerted, erkélyed is van, akkor oda is jusson az oázisból! Így a környezeted is profitálni fog a tisztább levegőből, plusz szuper érzés lesz egy zöld paradicsomba hazaérkezni.
  3. Vásárolj a lakásodba természetes, aktív szén alapú légtisztítót. A Hiilibag megköti a káros anyagokat a levegőből, viszont nincs vele semmi tennivaló! A benne lévő hihetetlenül erős bambusz szén több millió apró pórusból és üregekből áll, melyek együttesen olyanok, mint egy nagy szivacs. Ahogy a levegő áthalad a pórusokon, a légszennyező részecskék csapdába esnek a belső felületein, így kiszűri a levegőből a különböző baktériumokat, kórokozókat és egyéb beltéri légszennyező anyagokat. A helyes vászonzsákban lévő aktív szén csomagok emellett a páratartalmat is beszabályozzák, így szinte minden otthoni problémádat megoldja. De hol jó ez a Földnek? Ha nem a széndioxiddal, mesterséges légfrissítővel és ki tudja még mivel szennyezett benti levegőt engeded ki szellőztetéskor, azzal mindenki nyer. Ha ez a megoldás érdekel, itt bővebb információkat találsz.

 

  • 775 2019. február 07 Életmód 2019. február 07.

    Facebook Comments