Budapesten rendezik a 2017-es vizes vébét
Írta:

Budapesten rendezik a 2017-es vizes vébét

Mexikó visszalépése miatt 2017-ben Magyarország rendezi meg a FINA-világbajnokságot, az arra az évre tervezett junior vébé két évvel későbbre csúszik.

Ha az úszás szerelmese vagy, akkor már biztosan te is megjegyezted a 2017-es évszámot, ugyanis akkorra kapta meg Magyarország a junior úszó-világbajnokság rendezésének jogát. Ez viszont a közelmúltban módosult: nem ifjúsági, hanem felnőtt vébét rendezhet abban az évben Budapest.

Ezt márciusban, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója. Magyarország a néhány hete anyagi okok miatt visszalépő mexikói Guadalajara helyett vállalta el a vébé rendezését. Az erre az évre tervezett junior világverseny így két évvel később, 2019-ben lesz Budapesten.

120908151234765_Arlen_151119798_mainpicture_612fotó:

Orbán Viktor hangsúlyozta, a végső döntés előtt konzultált Gyárfás Tamással, a Magyar Úszó Szövetség elnökével, valamint Fürjes Balázzsal, az új uszodakomplexum építéséért felelős kormánybiztossal. A miniszterelnököt mindketten arról biztosították, hogy megbízottjaik és szakembereik képesek tartani a szükséges határidőket.

 

Marculescu a magyar úszókat méltatta, hozzátéve, hogy az olyan bajnokok, mint a 2014-ben a világ legjobb úszónőjének választott Hosszú Katinka szereplése mennyire fontos a saját hazájukban. A miniszterelnök pedig hozzátette, mostantól nem elég, hogy vannak világbajnok úszóink és vízilabdázóink, immár világbajnok rendezőkre van szükség.

A FINA ügyvezető igazgatója továbbá azt is kiemelte, hogy a világbajnokság – különösen a Masters vb-vel együtt – rendkívüli lehetőségeket nyújt a mindenkori rendezőnek. A legutóbbi, barcelonai eseményt 4.5 milliárdan látták világszerte, ami kevés másik eseménnyel hasonlítható össze a nézőszám, vagyis nagyon leegyszerűsítve reklám- és országimázs szempontjából is.

 

Sokak számára az a kérdés, hogy mi lesz a szükséges létesítményekkel, milyen létesítmények épülnek meg, pontosan mikorra, és mennyiért. Orbán Viktor a létesítményekkel kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az új komplexum elkészülése csupán egy része a nagy egésznek, hiszen az úszósport az utóbbi években sosem látott fejlesztési támogatásban részesül, melynek keretében nem csupán utánpótlás-nevelő programok indultak, de számos településen épülnek kisebb uszodák, ahol minden gyermek megtanulhat úszni, a legjobbak pedig Hosszú Katinkáék nyomdokaiba is léphetnek. A miniszterelnök azt is elmondta, a világbajnokság kapcsán nem csupán az új létesítményre koncentrálnak, de a Hajós-uszodát és a Margitszigetet is rendbe teszik.

 

Új pályázatot írnak ki

Mint arra sokan emlékszünk, Budapest korábban elnyerte a 2021-es úszó vébé rendezésének jogát, amire – a 2017-es junior világbajnoksághoz hasonlóan – új pályázatot ír ki a FINA.

 

Videó Hosszú Katinka második világbajnoki aranyérmének megszerzéséről: https://www.youtube.com/watch?v=FVmAD-vcVqA

 

  • 1165 2015. március 26 Események 2015. március 26.

    Facebook Comments