Karácsonyi csalómenü – hagyományos ételek egyszerűbben
Írta:

Karácsonyi csalómenü – hagyományos ételek egyszerűbben

Mutatjuk, mit csinálj, ha idén nem a konyhában robotolva készülnél a legszebb ünnepre.

 

A karácsony elvileg a szeretet, az egymás felé fordulás ünnepe, ám a gyakorlatban sokkal inkább a stressz, a költekezés, az év végi hajrá időszaka. Az ajándékok beszerzése egész hónapos ideges elfoglaltsággá vált, arról pedig ne is beszéljünk, hogy a megrepedt bejgli hány háziasszony idegeit tette tönkre december 24-én.

Na de mi tehetünk, ha idén inkább csak kiélveznénk a karácsonyt, ahelyett, hogy idegeskedéssel töltenénk? Mutatjuk!

Először is nem kell 5 fogásos ebéd, és 3 fogásos vacsora. Minden karácsonykor azon sírunk, hogy pukkadásig ettük magunkat, és miért is? Idén vállald be, hogy a karácsonyi ebéd után csak valami könnyű, egyszerűen összedobható egytálételt kínálsz vacsorára. Lássuk a részleteket!

Karácsonyi ebéd

A karácsonyi ebéd Magyarországon húsleves vagy halászlé, töltött káposzta és bejgli. Mindegyik egy teljes embert kívánó étel. Ha szeretnéd egyszerűsíteni a dolgod, válaszd a húslevest, mert ez bár soká fő, de ha konyhakészen veszed a húst hozzá, akkor nincs vele sok munka. A töltött káposztát pedig egészen nyugodtan csináld meg 1-2 nappal korábban. Nem hogy nem ront az ízén, de még finomabb is lesz! Összeérnek az aromák, ha már 22-én vagy 23-án megcsinálod.

Sütemények

Szintén napokkal karácsony előtt meg lehet csinálni a mézeskalácsot – ez nagyon hosszú ideig eláll, és ha egy fél almát, vagy narancsot teszel a mézeskalácsok közé, még kiszáradni sem fog. Süss meg egy nagy adagot előre, és díszítsd, amikor csak kedved és időd van rá.

A bejglivel kapcsolatban pedig ideje eloszlatni egy nagy tévhitet: nem szentségtörés boltban venni!  Él a köztudatban a gondolat, hogy a boltban vett bejgli a háziasszony szégyene, de ne engedj a nyomásnak. Ha nem a legolcsóbb hipermarketes verziót veszed, hanem a cukrászdában rendeled meg, akkor jó eséllyel finomabbat kapsz a házinál. És megspóroltál több órányi munkát!

Karácsonyi vacsora

Vacsorára merj elrugaszkodni a hagyományoktól: a háromfogásos ebéd után tökéletes lesz egy fenyőmagos saláta, vagy egy mandulás csirke, és nem kell a háromféle sütemény! Hidd el, a vendégek sem fogják bánni, ha nem kell még 2000 kalóriát magukba tömniük.

  • 1305 2020. december 16 Gasztronómia 2020. december 16.

    Facebook Comments