Furcsa szabályozások külföldön – erre érdemes odafigyelni a nyaraláson
Írta:

Furcsa szabályozások külföldön – erre érdemes odafigyelni a nyaraláson

Nagyon megüthetjük a bokánkat, ha nem vagyunk tisztában egy-egy helyi rendelettel.

 

A külföldi nyaralás a kikapcsolódás mellett veszélyeket is rejt magában. Minél messzebb megyünk az otthonunktól, annál több és súlyosabb különbségre kell számítanunk. Azt eleve felejtsük el, hogy a vendégnek mindent szabad, mert nem csak bunkó hozzáállás az ilyen, de ez a bajok fő forrása is.

Alapvető például, hogy az arab országokban nőként nem illik forrónaciban és csőtoppban sétálni (olyannyira nem illik, hogy a szállodák területén kívül nem is nagyon engedik), mint ahogy az sem árt, ha van férfi a társaságban, ugyanis a nőknek tényleg nincs beleszólása gyakorlatilag semmibe. De ugyanez a visszafogott öltözködés érvényes minden hagyományosabb értékrendű, vallásos országra is. Arról most nem is szólnánk, hogyha egy Észak-Korea szerű diktatúrába támad kedved ellátogatni, mennyi mindenre kell odafigyelni, inkább azt ajánljuk, eszedbe ne jusson. De ezen kívül is számos olyan – nevezzük egzotikusnak – ország van, ahol az elnök becsmérléséért vagy kábítószerfogyasztásért halálbüntetés járhat, Indonéziában pedig az önkielégítésért jár halálbüntetés.

Thaiföldön viszont azért jár börtön, ha az uralkodócsaládot szidod. Hiába vagy részegturista, volt már, aki 15 évet kapott ezért. Malajziában már egyetlen szál köztéren elszívott cigiért is dutyiba lehet kerülni, Szingapúrban pedig tilos rágózni és köpködni, amit szigorúan büntetnek. Guatemalában pedig elég rendszeres, hogy turisták csomagjába csempésznek drogot, aki ha lebukik vele, hiába tagad, akár börtönbe is kerülhet.

De nem is kell ilyen messzire utazni egy kis „kalandért”: akár már a szomszédos országokban is bajba lehet kerülni. Horvátországban idén nagy port kavart Hvar polgármestere, aki a zabolátlan turisták megfékezésére szigorú szabályokat vezetett be. Mostantól:

•                hiányos öltözetben sétálásért 500 eurós,

•                bikinis vagy úszónadrágos sétálásáért 600 eurós,

•                közterületen evésért és ivásért 700 eurós büntetés jár.

 

Egyszóval: mindig tanácsos fórumokban utánakérdezni a helyi szokásoknak és szabályoknak, egzotikus helyek esetén pedig lépjetek kapcsolatba a konzuli szolgálattal is. Európában csak a pénztárcád bánhatja, ha belefutsz egy szokatlan szabályba, de ha kicsit távolabb mentél, nagyon nagy bajba is kerülhetsz!

 

  • 679 2017. július 21 Külföld 2017. július 21.

    Facebook Comments