A katolikus világ legnagyobb eseményét rendezi Magyarország
Írta:

A katolikus világ legnagyobb eseményét rendezi Magyarország

Magyarországon rendezik meg a következő eucharisztikus világkongresszust 2020-ban – jelentette be Ferenc pápa a Fülöp-szigeteki Cebuban, az idei kongresszust lezáró szentmisére küldött videoüzenetében.

 Soltész Miklós;

Nagy megtiszteltetésnek örülhetünk – vallási hovatartozástól függetlenül. 4 év múlva ugyanis mi adunk otthont a következő eucharisztikus világkongresszusnak, ami a katolikus egyház legnagyobb ilyen eseménye. (Az eucharisztikus kongresszus egyébként az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztust ünneplő, 4 évente megrendezésre kerülő, egyhetes rendezvény.) Az idei, Fülöp-szigeteki 51. kongresszuson tízfős magyar küldöttség vett részt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárral, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspökkel és Székely János esztergom-budapesti segédpüspökkel.

Ferenc pápa a zárómisén elhangzó pápai üzenetben hirdette ki a következő kongresszus helyszínét, amit az egész magyar delegáció óriási örömmel fogadott. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek úgy nyilatkozott: a Magyar Katolikus Egyház számára óriási jelentősége van annak, hogy Budapesten rendezik meg a következő eucharisztikus világkongresszust. Azt is kihangsúlyozta: a budapesti kongresszus “bemutatkozás a világ előtt és nemcsak a világegyház, hanem a civil világ előtt is”. Az egy-két hetes eseménysorozat alatt többek között nagy tömegek előtt tartott szabadtéri szentmisék, közös imádságok, körmenetek és előadások várhatók, több százezer érdeklődővel. Erdő Péter ezért a négyéves felkészülés fontosságáról is beszélt: ennek során meghatározzák a rendezvény pontos témáját, teológiai bizottságot alakítanak, vallásos, felkészülő összejöveteleket szerveznek majd.

Soltész Miklós; Erdõ Péter

Hogy értsük, mekkora szó ez: eddig egyetlen egyszer tartottak a világkongresszust Magyarországon, 1938-ban. Az akkori rendezvényre (bőven a globalizáció előtt, a két világháború között) 50 ezren jöttek külföldről és 250 ezren utaztak a fővárosba vidékről. A férfiaknak tartott éjféli misén 150 ezren voltak, a záró szentmisén pedig közel félmillióan. Ez az óriási tömeg elfoglalta a Hősök terének egész környékét, a Szépművészeti és a Műcsarnok lépcsőjét és még a Városligeti tavat is lecsapolták, hogy ott is legyen hely a híveknek. A Hősök terén felépítették a római Szent Péter Bazilika oltárának mását, a dunai hidak díszkivilágítást kaptak, és 14 (!) templomot újítottak fel az alkalomra. Az idei, 51. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszuson 200 bíboros és püspök, valamint a világ 73 országából mintegy 12 ezer küldött vett részt.

Soltész Miklós;

fotók: MTI, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

  • 1055 2016. február 11 Egyéb 2016. február 11.

    Facebook Comments