Ha egy csodás nyaralás legfinomabb emlékeit idéznéd fel, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy arra, milyen kenyerek, sütik és péksütik kaphatók egy portugál pékségben, akkor a nemrég nyílt Lisboa Pastry & Bakery-t feltétlenül keresd fel!
2018 januárjában gondoltunk egyet a párommal, vettünk két olcsó repülőjegyet, és Portugália egyik – honfitársaink körében is egyre ismertebb – városa, Portó felé vettük az irányt. Négy napot töltöttünk ott, és a színek, az illatok, a sirályvijjogás meg az óceán semmi máshoz nem hasonlítható varázsa mellett természetesen hagytuk, hogy a helyi gasztronómia is elbájoljon minket.
Portó egy igazi „hipster hotspot” (a WizzAir fedélzeti magazinjában olvastam ezt az elnevezést, és azóta is használom, mert ez a kifejezés írja le szerintem legjobban a várost), ahol lépten-nyomon fantasztikus, szuperhangulatos kis helyekbe botlottunk.
Természetesen be is ültünk esténként egy-egy pohár jó vörösborra, nap közben pedig kávézni, ebédelni (olykor kétszer is), és természetesen sütizni. A reggelinél többnyire felbukkant a pastel de nata, aminek az első falat után tudtam, hogy egy életre megjegyeztem a nevét: egyszerű, apró, édes töltött kis kosárka – szerintem tökéletes finomság.
Az utolsó napon vettünk még pár darabot, és a repülőgépen is azt majszoltuk – akkor azt hittem, a következő natára még nagyon-nagyon sokáig kell várnom… mondjuk a következő portugáliai utazásig, ami ki tudja, mikor lesz.
Aztán a napokban olvastam, hogy a Gozsdu udvarban megnyílt Budapest első portugál péksége, a Lisboa Pastry & Bakery, ahol az általam is rajongva emlegetett pastel de nata mellett kaphatók kenyerek, croissant-ok, illetve olyan jellegzetes finomságok, mint a pampilho, a Jesuíta, a muffinok vagy a portugál toast. Egyelőre még nem jártam a Gozsdu felé, de máris készítem a lelkem és az ízlelőbimbóimat az újabb találkozásra Portugáliával.
Térj be hozzájuk te is, kóstold meg finomságaikat, aztán írd meg nekünk, neked melyik volt a kedvenced!