5 dolog, amit cserélj le otthon a zero waste jegyében
Írta:

5 dolog, amit cserélj le otthon a zero waste jegyében

Otthonod nemcsak környezetbarátabb lesz a hulladékmentességre való törekvéssel, hanem egyszerűbb is, sőt, több pénz marad majd a zsebedben.

 

1. Papírtörlők – te mennyit költesz eldobható papír termékekre? Én kiszámoltam: alsó hangon 20 ezer forint megy el nálunk egy év alatt összesen papírzsepire, papírtörlőkre, szalvétákra, vécépapírra. Ez utóbbi helyett egyelőre nem tudok jobb alternatívát javasolni, viszont papírtörlő helyett megteszi néhány rongy a pult letörléséhez, eldobható szalvéta helyett ma már nagyon szép textil szalvétákat lehet venni (vagy ha van egy kis kézügyességed, minimális időráfordítással varrhatsz is otthon ilyesmit), papírzsepi helyett pedig használhatsz régi paplanhuzatból kivágott kisebb kockákat.

 

2. Műanyag szatyrok – szerezz be néhány jó minőségű textil vagy vászonszatyrot, kosarat, esetleg hálót a gyümölcsöknek. Néhány üzletben – például a 13. kerületi Ligeti Boltban – és a piacokon pedig már van lehetőség a csomagolásmentes vásárlásra is – ezeket érdemes kihasználni.

 

3. Szatyorszám vásárolt szépségápolási cikkek – nemcsak a bőrünknek nem tesz jót a szépítőnek mondott, vegyianyagokkal telezsúfolt, tonnányi krém, sminktermék, stb., hanem a pénztárcánk is súlyos ezresekkel lesz vékonyabb ezek miatt minden hónapban. Nem azt mondom, hogy teljesen mondj le ezekről, csak azt javaslom, hogy szelektálj. Egy-két tusfürdő vagy jó minőségű szappan bőven elég egyszerre (valljuk be, a legtöbben úgyse használunk ennél többet, mert mindig van aktuális „szerelem”), és tökéletes arckrémből, szempillaspirálból, szemceruzából, rúzsból is felesleges egynél több. Úgysem használjuk el őket időben, aztán fáj a szívünk, amikor a szavatossági idő lejárta után ki kell dobnunk őket. Tipp: cseréld le a piperecikkeidet minőségi (esetleg vegán) termékekre, de ha szeretsz kísérletezgetni, te magad is készíthetsz otthon akár sminkeket is (guglizz rá).

 

4. Az aktuális divatnak megfelelő ruhatár – törekedj inkább arra, hogy jó minőségű alapdarabokkal legyen tele a szekrényed, emellé legfeljebb 2-3 aktuális divatnak megfelelő termékbe ruházz be. Így nemcsak megmarad a pénzed (én havonta akár 30-50 ezer forintot is költöttem régebben ruhákra!), hanem a környezetet is segítesz óvni (a ruhagyártás, főleg a fast fashion termékek előállítása nagyon környezetszennyező), és rengeteg időt is spórolsz.

 

5. Légfrissítők – a flakonos légfrissítők, illatgyertyák és egyéb mesterséges illatosító szerek nemcsak környezetkárosító hatásúak, hanem egészségünknek sem tesznek jót. Gondolj csak bele: minden egyes használattal kémiai anyagokat juttatunk a levegőbe (és ezt lélegezzük be!), majd a kiürült flakonokat és a csomagolást is a szemetesbe dobjuk. Nem lenne jobb a szagok elnyomása helyett azok semlegesítése? Erre kínál környezetbarát megoldást például a Hiilibag. Ez egy bambusz szénnel töltött zsákocska, amely hatékonyan szagtalanít, és az esetleges méreganyagokat is kiszűrheti a levegőből, sőt, mivel a levegő nedvességtartalmát is szabályozza, még a penészedés ellen is hatékony segítőtársunk lehet. Használata is nagyon egyszerű: csak tedd oda ezt a természetes légszűrő párnát, ahol szeretnél jobb levegőt, és már kész is vagy. A Hiilibag zsákok két évig használhatóak, utána a kertbe vagy a növények alá is kiszórhatod a bambusz szenet. Így a zero waste szó szerint megvalósul, és „nulla hulladékot” termeltél. ;) További infók: http://www.hiilibag.hu/

 

  • 1272 2019. január 18 Belföld, Életmód 2019. január 18.

    Facebook Comments