Futurisztikus valóság: az öntisztuló tömegközlekedés
Írta:

Futurisztikus valóság: az öntisztuló tömegközlekedés

Egy speciális, magyarok által kifejlesztett fertőtlenítő bevonat teszi igazán tisztává a budapesti tömegközlekedést.

 

Most, hogy itt a tél és az influenzaszezon, kevés annál aktuálisabb dologba foghatott volna bele a BKV, mint a járművek és a mozgólépcsők „bacilusmentesítése”. Van ugyanis egy speciális, magyarok fejlesztette anyag, egy természetes fémoxid alapú szer, amivel ha lekezelnek egy felületet, onnantól az élhetetlen lesz a bacilusok számára! A szer által képzett bevonat fény hatására lép működésbe: bármilyen fény, tehát a lámpák és világítótestek fénye is megteszi, és teljesen természetbarát módon fejti ki a hatását, akár egy évig. Ez a hatás pedig az, hogy gátolja a baktériumok, vírusok megtelepedését azokon felületeken, amelyeket lekezeltek vele. Kutatások azt bizonyítják, hogy a vírusok és baktériumok kilencven százalékát eltüntethetik például a mozgólépcső korlátairól!

„A fotokatalitikus bevonat fény hatására aktiválódik, nem kopik le, és gyakorlatilag folyamatosan fertőtleníti a felületet. Bármennyien megfoghatják egymás után a felületet, amikor fény éri, ez az anyag folyamatosan dolgozik, nem kopik el, nem tűnik el a felületről. A hatás eléréséhez normál látási viszonyokat biztosító mesterséges fény is elég, és akár egy évig is biztosítja a fertőtlenítést” – mondta Lehoczky Péter, a Resysten Hungary Kft. ügyvezetője.

Ezt a fertőtlenítő hatást veti most be a BKV a téli bacilusidőszak kezdete előtt: eddig kísérleti jelleggel az M2 és M4 metróvonalak mozgólépcsőinek korlátjait kezelték le ezzel az anyaggal, és mivel az első eredmények ígéretesek, ezért még idén kiterjesztik az M3-as metró mozgólépcsőinek gumikorlátjaira, és a HÉV-en történő bevezetése is tervben van. A páratlan lehetőségre nem csak a BKV figyelt fel egyébként: már több, mint 160 Volán-busz kapaszkodóit is bevonták ezzel az anyaggal.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

  • 1019 2016. december 08 Belföld 2016. december 08.

    Facebook Comments