Döntött a kormány az új budapesti szuperkórház helyről

Döntött a kormány az új budapesti szuperkórház helyről

Egy új létesítmény az Etele téren, két bezárás és részben újranyit a Lipót.

 

Jó ideje folyt már az egyeztetés egy esetleges szuperkórház létrehozásáról, most megszületett a döntés. Azt itt szögeznénk le, hogy a „szuper” jelző a létesítmény méretére vonatkozik, nem pedig a minőségére. Szóval: a mostani döntés szerint az első nagy centrum Kelenföldön, az Etele téren épül meg egy új, 812 ágyas budapesti kórház képében. A környék a 4-es metró megépítésével sokkal jobban megközelíthetővé vált, úgyhogy a helyszínbe nem igazán tudunk belekötni, viszont ezzel párhuzamosan bezár/leépül/átszerveződik a Péterfy és a Szent János Kórház. A János kórház aktív részlegei a majdani Etele téri tömbbe kerülnek át, de hogy pontosan mi lesz a két intézménnyel, az még a jövő zenéje.

A távolabbi tervek között szerepel, hogy megújul a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi tömbje is, ahova modern járóbeteg-ellátó központot, illetve egynapos sebészeti ellátást ígérnek, és ott helyeznék el a pesti gyerekklinikát is. Szintén pozitívum, hogy újra kinyit a Lipótmező, egyelőre részlegesen, és csupán az időskori szellemi hanyatlásban szenvedő betegek számára.

A most eldőlt budapesti egészségügy átalakítás keretében egyébként öt év alatt 335 milliárd forintból szervezik át az egészségügyi ellátást, ebből három új centrum épül. Az első az Etele téri lesz, a másik egy Dél-pesti Centrum az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, illetve az Országos Kardiológiai Intézet bázisán, a harmadik egészségügyi centrum pedig a Honvédkórház lehet. Észak-Budán egy következő fejlesztési periódusban létesülhet új kórház.

newscaf_kz

  • 1135 2016. június 15 Belföld 2016. június 15.

    Facebook Comments