Százmilliós tartozások a vállalkozói szférában

Százmilliós tartozások a vállalkozói szférában

A feketelista.hu negyedévente közzéteszi a NAV jelentését azokról a szervezetekről, akiknek az adótartozása 180 napon keresztül folyamatosan meghaladja a 100 millió forintot. Lássuk az idei első tanulságokat.

 

A szigorított adóellenőrzések ellenére sincsenek pozitív fejlemények, sőt. A tavalyi évben harmadával nőtt a nagyadósok, azaz a 100 milliónál több adótartozással rendelkezők száma. 2014-ben összesen 3549 cég neve szerepelt a NAV negyedévi listáján legalább egyszer, ami 2013-hoz képest 34%-os (!) növekedést jelent. A feketelistán szereplő vállalatok összesített adótartozása pedig meghaladja az 1138 milliárd forintot. Összehasonlításként: a Széll Kálmán tér  teljes felújítására nettó 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre, az 1-es és 3-as villamosok felújítására pedig összesen 44,5 milliárddal számoltak.

És ezek még csak a 100 milliónál nagyobb tartozások amikről eddig beszéltünk. Ha az összes adóhátralékot nézzük, kisebbeket-nagyobbakat egyaránt, az összeg 2295,7 milliárd forintra rúg, aminek a behajtására a szakemberek nem sok esélyt látnak. Ugyanis a vállalkozói adóhátralékok nagy része, 1994,9 milliárd forint a nem működő (például felszámolás alatt álló) gazdálkodóknál keletkezett. Bár az is igaz, ha a gazdálkodó szervezetnél a végrehajtás eredménytelen, akkor az adóhatóság a mögöttes felelőssel szemben folytatja le a végrehajtási eljárást.

A feketelista.hu azoknak a cégeknek a névsorát is összeállította, akik a legtöbbször szerepeltek az adóhatóság közzétételeiben és kiderült: 152 vállalkozás van Magyarországon, akinek a neve 2010 óta minden negyedévben, azaz összesen 20 alkalommal került fel erre a listára. Azaz 5 éve folyamatosan 100 millió feletti adótartozást tolnak maguk előtt. Ezek közül 82 fővárosban bejegyzett cég, ám ennél érthetetlenebb, hogy 30 ismert, jelentős részvénytársaság is közöttük van, mint például a Bábolna Rt., a Budapesti Vegyiművek Zrt., a Csepeli Fémmű Zrt., a szegedi Délépítő Rt., a Ganz Transelektro Rt. vagy a Hospinvest Zrt.

Arról, hogy melyik cég pontosan hány millióval tartozik az államnak, az adóhivatal nem adhat ki információt. De ha csak a nagyadósokat nézzük és a rendelkezésre álló adatokat, egy kis átlagszámítással kiderül: egy-egy nagyadós cég átlag 320 millió forintot nem fizetett be a tavalyi évben.

  • 1356 2015. március 02 Belföld 2015. március 02.

    Facebook Comments