Ezekben a városokban a legjobb élni a világon: Budapest is rajta van az előkelő listán
Írta:

Ezekben a városokban a legjobb élni a világon: Budapest is rajta van az előkelő listán

Nem akármilyen fővárosokat utasított maga mögé.

 

Mint minden évben, idén is elkészítette a világ legjobb városait rangsoroló listáját az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete. Az EIU az idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. Az elemző intézet ezekre a szempontokra számszerű minősítést adott, és ezeket összegezte különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő indexben. A zéró osztályzat az EIU meghatározása szerint elviselhetetlen, a 100-as az ideális életkörülményeket jelöl, és az így kialakult sorrend azt mutatja meg, hogy melyik városokban a legjobb élni a világon.

Nos, ezen a listán szerepel 34. helyen Budapest, ami már így önmagában is jól hangzik, de ha kiemeljük, hogy ezzel olyan városokat előzött meg, mint Madrid, Miami, Róma, New York és Dubai, akkor igazán szerencsésnek érezhetjük magunkat. Az idei rangsor érdekessége, hogy Bécs hét év után taszította le az első helyről az ausztráliai Melbourne-t. Az idei top tízes lista ugyanis így néz ki:

  1. Bécs 99,1 pont
  2. Melbourne 98,4
  3. Oszaka 97,7
  4. Calgary
  5. Sydney
  6. Vancouver
  7. Toronto
  8. Tokió
  9. Koppenhága
  10. Adelaide

A lista másik végén, az utolsó három helyen a nigériai Lagos, Banglades fővárosa, Dakka és a szíriai háború sújtotta Damaszkusz áll. Az életkörülmények közötti hatalmas szakadékot jól mutatja, hogy míg Bécs szinte a teljesen maximális pontszámot kapta, addig a lista utolsó helyén álló Damaszkusz mindössze 30,7 pontot kapott a százból. A listára – nem meglepő módon – amúgy is jellemző, hogy az észak-amerikai illetve európai országok végeztek a lista első felén, míg a háborúk, lázadások, terrorizmus súlytotta közel-keleti, afrikai és ázsiai országok a lista legvégén helyezkednek el. A teljes elemzést a DailyMailen lehet végigböngészni, és nagyon meleg szívvel ajánljuk mindenkinek, mert ez a lista is jól mutatja, nincs is annyira rossz dolgunk itt Európa közepén, mint amennyire hajlamosak vagyunk néha sajnálni magunkat.

  • 782 2018. augusztus 29 Belföld 2018. augusztus 29.

    Facebook Comments