Ez lehet az idei év egyik legkülönlegesebb kiállítása!
Írta:

Ez lehet az idei év egyik legkülönlegesebb kiállítása!

Fantasztikus, futurisztikus, felejthetetlen – nekünk ezek a jelzők jutottak eszünkbe Dobos Tamás képeiről. És neked?

 

Elcsépeltnek hangzik, de vannak kiállítások, amelyekről nehéz beszélni – az ott kihelyezett képeket egyszerűen látni kell. Szerintünk ilyen Dobos Tamás tárlata is, aki korábban már divatfotósként is figyelemreméltóan formált a saját képi világára egy-egy fotósorozatot.

 

Nemcsak itthon lett sikeres, hanem külföldön is szerencsét próbált, majd felvételizett a Színház-és Filmművészeti egyetem operatőr szakára. Most pedig egy új, egészen különleges kiállítással kápráztatja el közönségét – az „U” című tárlatot szeptember 10-én Alföldi Róbert nyitotta meg, és a Next Art galériában tekintető meg.

1_gepemberek-kicsi2_v2

A művész új sorozatában megjelenő „U” nemcsak egy, a magyar nyelvben is mindenki által gyakran használt magánhangzó (számtalan elméleti síkkal és tartalommal felruházva), hanem arra is utalhat, hogy Dobos visszanyúlt a korábbi munkáiban használt technikához. Képzelj el egy U-kanyart, amivel nem teljesen ugyanoda lyukadsz ki, ahonnan indultál, de az irányt arrafelé veszed.

 

Emellett Dobos Tamás képeit nézve nekünk az időtlenség és a tökéletesség fogalma is bevillant, összemosódott, majd felolvadt egyfajta „ismeretlen időben”. Mintha a múlt, jelen és jövő összekapcsolódna a fotóin. Mikor készülhettek ezek a képek? Egy órája? Tegnap? Két éve? 75 éve? Ki tudja, és miért is fontos ez?!

 

Az „U” másik meghatározó síkja az Unknown, vagyis az ismeretlen. Ez „több ízben is megjelenik Dobos Tamás műveiben. Elsősorban a teremtett idő egy ismeretlen időegység, amelybe beágyazódnak az ismeretlen személyek történetei és személyiségei” – olvashatjuk a Next Art galéria weboldalán.

 

Nyilván sokat lehetne még beszélni ezekről a fotókról, de a legjobb mégis az, ha Te is megnézed a képeket. Így egyrészt személyesen is megtapasztalhatod különleges, drámai hatásukat, másrészt pedig meg tudod fogalmazni saját véleményedet is a képekről. Ha ez megtörtént, írd meg nekünk, kíváncsian várjuk!

 

További infók: www.nextartgaleria.hu , a művész további képei: http://tamasdobos.com/new/

  • 993 2016. november 16 Belföld 2016. november 16.

    Facebook Comments