A védőnői szolgálat 100 éve

A védőnői szolgálat 100 éve

Június 13-án ünnepli fennállásának századik évfordulóját a magyar védőnői szolgálat.

 

A védőnői segítséget sokan felesleges maceraként, a családi életükbe történő külső beavatkozásként élik meg, pedig a rendszer a magyar egészségügy szerves és elengedhetetlen része. A világon egyedülálló, átfogó szisztéma ez, hiszen a védőnők napi szinten ott vannak a kórházakban, az iskolákban, a családok mindennapi életében, immár 100 éve.

A mai védőnői szolgálat elődje 1915. június 13-án született meg Budapesten, Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével: ez lett az Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők Védelmére. Ezen a szervezeten belül alakult ki a Védőnői Szolgálat, majd Heim Pál kezdeményezésére a gondozóképzést is a Stefánia Szövetség indította el a Központi Védőnőképző Iskolában 1916-ban.

Így aztán tényleg igaz a mondás: generációs tudás a védőnőké. Ráadásul ez az ellátási forma egyedüli a világon: Nagy-Britanniában például az ottani védőnő csak hathetes korban veszi át a gyermeket a szülésznőtől és iskoláskor kezdetén a közösségi nővérnek adja tovább. Ausztriában pedig sok védőnői feladatot szociális munkások vagy a szülész lát el, így az édesanya, illetve a gyermek egészségügyi ellátása kevésbé összehangolt és kevéssé gördülékeny. Egyedül Finnországban vannak még hasonló szerepet betöltő nők, de az kinti rendszer messze nem olyan átfogó és kiterjedt, mint a magyarországi.

A Hungarikummá minősített védőnői szolgálat tevékenységének középpontjában a családok egészségvédelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll. A védőnői munkán belül is vannak azonban szakterületek:

A körzeti védőnő városban, falun és kistérségen dolgozik, egy adott körzet tartozik hozzá. Feladata a nővédelem, közreműködés a lakossági szűrővizsgálatok szervezésében, családtervezéssel kapcsolatos tanácsadás, az anyaságra való felkészülés segítése, felvilágosítás az új fogamzásgátlási eljárásokkal, HPV-megelőzéssel, rosszindulatú nőgyógyászati megbetegedésekkel kapcsolatban. Komplex családgondozást végez: a várandós és gyermekágyas anyák és a gyermekek gondozása a tanköteleskor végéig éppúgy a körzeti védőnő feladata.

Ezzel szemben az iskolavédőnő egy adott általános iskolában, gimnáziumban vagy szakközépiskolában dolgozik. Több iskolát is elláthat, a feladatait az iskoláskorú gyerekek mentális és fizikai gondozása, felügyelete jelenti. Ide tartozik a gyermekek szűrése, a közegészségügyi és járványügyi, illetve környezet-egészségügyi feladatok ellátása, illetve az elsősegélynyújtás is.

A kórházban dolgozó védőnő pedig az Újszülött illetve Gyermekágyas osztályon dolgozik, megfigyeli az újszülötteket, édesanyákat, illetve ő látja el a családokat a legfontosabb tudnivalókkal a hazaengedés előtt. Ő végzi a gyermek születéséhez kapcsolódó dokumentációt is, illetve ő értesíti a körzeti védőnőt a gyermek születéséről.

 

  • 1989 2015. június 08 Belföld 2015. június 08.

    Facebook Comments