In memoriam Göncz Árpád

In memoriam Göncz Árpád

Politikus, műfordító, író. A rendszerváltás utáni köztársaság atyja. Göncz Árpád, az elmúlt 25 év legjelentősebb közéleti személyisége október 6-án hunyt el.

 

Ezt az érzést egyszer éreztem eddig, amikor II. János Pál pápa halt meg tíz éve. Valaki, aki annyira egybeolvadt a szerepével, hogy nehéz elképzelni: az intézményrendszer nélküle is fennmaradhat.  Nekünk, a ’80-as években születetteknek Göncz Árpád volt “A” köztársasági elnök. Persze azóta sokan váltották őt ezen a poszton, mégis nehéz elképzelni a harmadik magyar köztársaságot nélküle.

Pedig mielőtt korunk legmeghatározóbb személyisége lett volna, ő is volt cserkész, majd jogot végzett a Pázmány Péter Tudományegyetemen. A második világháború végén behívták a 25. hegyivadász pótzászlóaljhoz  Bélapátfalvára, de 1945-ben megszökött. Ugyanebben az évben lépett be a Független Kisgazdapártba, ahol először az ifjúsági szervezet elnöke és a Nemzedék című lap szerkesztője volt, majd a párt feloszlatásáig parlamenti titkár, majd főtitkár volt.

A kisgazdapárt feloszlatása után fizikai munkásként, segédmunkásként dolgozott, mint hegesztő és csőlakatos. Részt vett az ’56-os forradalomban is: a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom által benyújtott memorandumok elkészítésében és Nagy Imre „A magyar nép védelmében” című kéziratának külföldre juttatásában segített. 1958-ban a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, az 1963-as általános amnesztiával szabadult.

A börtönévek alatt megtanult angolul, irodalmi munkásságát is angol-amerikai szerzők műveinek fordításával kezdte. 1965-től kezdve dolgozott, mint szabadfoglalkozású író, műfordító. Az ő nevéhez fűződik A Gyűrűk Ura magyar fordítása csakúgy, mint a Tövismadarak, a 2001: Űrodüsszeia, Peter Shaffer Equus című drámája, de fordított John Updike-ot, Faulkner-t és Hemingway-t is. 1983-ban József Attila-díjat kapott, 1994 óta volt a Magyar PEN Club tiszteletbeli elnöke.

A rendszerváltáskor már a Szabad Demokraták Szövetségének alapító tagja és politikusa, így lett tagja az 1990-ben megalakult első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek előbb az elnökévé választották, majd augusztustól 10 éven át a harmadik Magyar Köztársaság elnöke lett. Tíz éves elnöki periódusa alatt végig óriási népszerűségnek örvendett, ami a mai politikai viszonyok között szinte már elképzelhetetlen. Közvetlen személyisége, nyitottsága, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, mély szociális érzékenysége halála után is felejthetetlenné tették.

  • 1349 2015. október 12 Belföld 2015. október 12.

    Facebook Comments