Karácsonyi kajakóma? Még mit nem!
Írta:

Karácsonyi kajakóma? Még mit nem!

Ezek a legjobb tippek, hogy idén ne edd betegre magad az ünnepen.

 

 

A karácsony az év leghízlalóbb időszaka: teljesen normális, hogy az ember 3-4 kilót hízik pár nap alatt. Ez persze nem a világ vége, de semmiképpen nem optimális, arról a rossz érzésről nem is beszélve, amikor a bejglitől betegre ettük magunkat. Pedig nem olyan nehéz elkerülni a túlevést, csak egy kis tudatosságra van szükségünk.

Legelőször is jó, ha felmérjük, hogy mivel állunk szemben. Ha tudjuk, hogy a nagyinál az ünnepi menü 6 fogásos, akkor bármennyire is finom a leves, hagyjunk helyet a többi fogásnak is. Úgysem álljuk meg, hogy pont a süteményekből ne együnk, ezért fontos, hogy már az első fogásoknál takarítsunk meg neki helyet. Ha pedig jön a szokásos „alig eszel” kezdetű bíztatás, hárítsuk el valami kedves megjegyzéssel, hogy a többi isteni fogást is szeretnéd még megkóstolni.

Az is fontos, hogy ilyenkor sok folyadékot fogyasszunk, és nem csak azért, mert elfoglalja a hasunkban a helyet, hanem azért is, mert a kellő folyadékbevitel gyorsítja az emésztést, pontosabban a felszívást. A kiadós ebéd mellé lehetőleg vizet fogyasszunk, és sokszor kevesebbet, semmint hogy egyszerre igyuk meg a félnapi adagot.

Bármennyire is csábító, kerüljük a kávét és az alkoholt. Ezek csak még tovább irritálják a gyomrot, amire most igazán nincs szükség. Ha mégis iszunk egyet, akkor legalább igyunk mellé egy pohár vizet is a fent említett jótékony hatásai miatt.

Két étkezés között tarts távolságot az ennivalótól, azaz ne hagyj rágcsálnivalót a kezed ügyében! Ha minden asztalon van egy tálban szaloncukor és a sütemények is kint illatoznak a konyhapulton, akkor garantáltan minden alkalommal venni fogysz belőle, amikor arra jársz. Tedd be a lefedett tálat a spájzszekrénybe vagy a hűtőbe, így megóvhatod magad a kísértéstől.

A mozgást se felejtsük el még az ünnepek alatt sem! Még ha az edzőterem nincs is nyitva, és az ember futni sem kíván teli hassal, egy jó órás séta minden nap férjen bele a családdal. Már ennyi mozgás is segíti az emésztést, ráadásul a friss levegő is hasznunkra lesz.

  • 725 2018. december 19 Belföld 2018. december 19.

    Facebook Comments