Magyarország rejtett csodái: ide menj, ha nem akarsz tömegben kirándulni
Írta:

Magyarország rejtett csodái: ide menj, ha nem akarsz tömegben kirándulni

A legismertebb kirakodóhelyek mellett számtalan kevésbé ismert, csodálatos hely közül válogathatunk.

 

 

 

Most, hogy országosan lazítanak a kijárási korlátozásokon, egy emberként indulnak el a magyarok kirándulni. Ha te nem akarsz kockáztatni, hogy több száz ember között, tömegben kelljen kirándulnod, akkor válassz e közül a 7 csodahely közül. Lélegzetelállítóak, és jóval kevesebben látogatják, mint Szentendrét vagy Balatonfüredet.

 

 

Tatai fényes tanösvény

A Tatai Öreg-tó viszonylag ismert a kirándulók körében, ám a Fényes tanösvényt már jóval kevesebben látogatják. Ez a különleges, 1350 méter hosszú tanösvény egy cölöpsétányon vezet végig és 18 állomáson mutatja be a karsztforrások világát.

 

Szomolyai Kaptárkő

A természeti képződmények szerelmeseinek ajánljuk a Kaptárkövet Szomolyán. A Kaptárkő olyan különleges szikla, amibe régen fülkéket, úgynevezett vakablakokat vágtak. A bükkaljai riolittufa területen jelenleg 73 kaptárkövet ismerünk mindösszesen 471 fülkével.

 

Tiszadobi Andrássy-kastély

Tiszadobról mindenkinek az állami intézet jut eszébe, ahol a gyerekek élnek, ám a település nem csak e miatt érdekes. Az Andrássy-kastély ma múzeumként működik, az épület különlegessége, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

 

Megyer-hegyi tengerszem

Ha kirándulós programra vágytok, akkor mindenképpen nézzétek meg a Megyer-hegyi tengerszemet, ami az egyik legelbűvölőbb természeti terület Magyarországon. A víztükör fölé magasodó 70 méteres sziklafal bámulatos látványt nyújt, a tengerszemet ráadásul tanösvény is körülveszi.

 

Szőcei tőzegmohás láprét

A Szőcei tőzegmohás láprét a botanikusok egyik kedvelt helye, rajtuk kívül viszont kevesen ismerik. A Szőce-patak forrásokkal szőtt patakvölgyét a helyiek széles víznek vagy széles vízi rétnek hívják, és a növényvilágot páratlan gazdagságában csodálhatjuk meg ezen a helyen.

 

Csodabogyós-barlang

Már a neve is magával ragadó ennek a Balatonederics közelében lévő barlangnak. Szép nevét a bejárat mellett is látható örökzöld cserjéről, a védett szúrós csodabogyóról kapta, de maga a barlang is különleges. Jelenleg ismert járatainak hossza összesen 5800 méter, ezzel ez az ország nyolcadik leghosszabb barlangja. Bent különleges cseppköveket, óriás szakadékot, belógó gyökérrendszert és megannyi csodát láthatunk.

 

Cáki pincesor

Nem csak borászoknak érdekes a Kőszeg melletti cáki pincesor. A kis házikók a XIX. században épültek szőlő, bor, illetve gyümölcsök tárolására, manapság pedig skanzenként működik. Legalább olyan izgalmas, mint a szentendrei, és garantáltan kevesebben vannak!

  • 823 2020. május 18 Belföld 2020. május 18.

    Facebook Comments