Márton-nap 2018: ezt csinálhatod az év leglibásabb ünnepén
Írta:

Márton-nap 2018: ezt csinálhatod az év leglibásabb ünnepén

Annyit elárulunk: nem csak a libalakoma, hanem az újbor miatt is érdemes lesz kilátogatni valamelyik rendezvényre.

 

 

A Márton-naphoz, azaz november 11-éhez számtalan hagyomány és népszokás kapcsolódik. Ezek közül van, ami a mezőgazdasági munkák végéhez kötődik, más az advent közeledtéhez, ám a legismertebbek mégis a libák köré szőtt legendákból adódnak. A hagyomány szerint ugyanis Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, ráadásul novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal volt. Ráadásul „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – ahogy a mondás tartja.

Ezeket a hagyományokat őrizve a mai napig számtalan Márton-napi rendezvényt tartanak országszerte. Libalakoma gyakorlatilag minden városban lesz, a nagyobbakban több is, így biztosan nem maradsz le idén sem egy jó libalakomáról. Nagyobb fesztivál lesz Siófokon, Hajdúszoboszlón, Szentendrén, Tihanyban, Hévízen, Szombathelyen, Bogácson, Szekszárdon és Rakamazon is többek között, de számtalan étterem is készül Márton-napi menüsorral. Sok helyen a hagyományokat is felelevenítik: Hollókőn felelevenítik Szent Márton legendás csodatételét, de lesznek középkori és libás játékok, vitézi bemutatók, párviadalok is. A borvidékeken ezen a napon az újbort is ünneplik, így borfesztiválokban is bővelkedni fog a november 9-11 hétvége.

  • 1018 2018. november 06 Belföld 2018. november 06.

    Facebook Comments