Új ár összehasonlító app segíti az albérletvadászatot
Írta:

Új ár összehasonlító app segíti az albérletvadászatot

Több tízezres különbséggel juthatsz egy albihoz aszerint, hogy melyik oldalon nézed ki.

 

 

Mindenki, aki próbált mostanában albérletet találni, tisztában van vele, hogy elszálltak az árak. És ez nem csak sztereotípia, egy gyakran puffogtatott mondat, hanem a kőkemény valóság. Hónapról hónapra mennek följebb egy-egy tízezer forinttal az árak, ám igen nagy különbségek vannak még mindig aközött, hogy milyen csatornán keressük álmaink otthonát. Gyakori, hogy ugyanaz az ingatlan felkerül egy Facebookos albérletkereső csoportba egy áron, Jófogásra egy másikon, az ingatlanportálokra pedig minden ingatlanközvetítő annyiért próbálja meg feltenni, amennyiért nem szégyelli. Ebben, azaz az ár-összehasonlításban segít az Árminimum nevű bővítmény. Ezt telepíthetjük Google Chrome és Mozzila Firefox böngészőbe is, és ezek után ha rákattintunk egy ingatlanhirdetésre, az app automatikusan megmutatja, mely oldalakon található még meg ugyanez az ingatlan, és természetesen, hogy mennyiért. Az Árminimum a 9 legfontosabb ingatlanhirdetési oldal ajánlatait nézi át és kilistázza, sőt, ár szerint sorba is rakja az összes találatot az adott ingatlanról, így mi már elég ha a legolcsóbb árat hirdető oldalon hívjuk fel a tulajdonost vagy ingatlanost.

 

Az Árminimum adatai egyébként igencsak beszédesek. A kutatásuk szerint a bérlemények 23 százalékát több ügynökség (beleértve a tulajdonost is) hirdeti, és a legmagasabb és a legalacsonyabb meghirdetett bérleti díj között átlagosan 37 ezer (!!) forint/hó a különbség. Ez elképesztően nagy különbség, és nyilván magyarázni sem kell hogy mekkora a jelentősége egy adott lakás kiválasztásakor. Sokszor ennél kevesebben múlik, hogy megengedhetünk-e magunknak egy adott ingatlant vagy sem, de még ha a nagyobb összeg belefér is, minek dobnánk ki ennyi pénzt havonta mások kapzsisága miatt. A kutatásukból az is kiderül, hogy a Magyarországon egy adott napon piacon lévő 45-50 ezer hirdetés valójában csak 15-17 ezer ingatlant takar, tehát átlagban 3 helyen van fent ugyanaz az albérlet, és korántsem ugyanazon az áron!

 

A jelenséget konkrét példákkal is illusztrálja az index: megtalálták ugyanazt a 40 négyzetméteres ötödik kerületi lakást havi 291 ezer és 221 ezer forintért is, attól függően, melyik oldalon nézték. Ugyanaz a kecskeméti 1+1 szoba lehet 200 ezer és 250 ezer forint is havonta; egy szegedi 50 négyzetméteresnél pedig 110 ezer és 140 ezer forintos árat is találhatunk. Elképesztő, nem?

  • 740 2018. október 02 Belföld 2018. október 02.

    Facebook Comments