Miért titkolta a Google ezt a változást?
Írta:

Miért titkolta a Google ezt a változást?

Látszólag apróság, mégis sokan kiakadtak rajta. 

 

A Google Chrome-mal eddig úgy lehetett böngészni a neten, hogy aki akart, bejelentkezhetett Google-fiókjával, de ez nem volt automatikus vagy kötelező. Szeptember 5-én viszont megjelent a Chrome új, 69-es kiadása, amivel már más a helyzet: a böngésző most már automatikusan belépteti azt a felhasználót, aki bejelentkezik a Google bármely szolgáltatásába, mondjuk a Gmailbe – írja a ZDNetre hivatkozva az Index.

 

Hogy miért fontos mégis ez az elsőre talán apróságnak tűnő változás? Mert eddig lehetőségünk volt arra, hogy mi magunk döntsük el, belépünk-e a böngészőbe a Google-fiókunkkal, és ezáltal szinkronizáljunk olyan adatokat, mint a böngésző beállításai, a böngészési előzmények, a mentett jelszavak és a könyvjelzők. Magyarul: mi döntöttünk arról, megosztjuk-e ezeket az adatokat a Google-lel van sem. Aki nem akart ezzel élni, az nem jelentkezett be a böngészőbe, de attól simán használhatta, most viszont elvész a választás szabadsága.

 

A Google fejlesztői reagáltak az aggodalmakra, és közölték: a beléptetéssel nem indul el automatikusan a szinkronizálás (ezt továbbra is külön kérni kell). Másrészt azt állítják, éppen az adataink védelme érdekében jött ez a változtatás. Ha ugyanis a böngészőt többen is használják, és nem jelentkeznek át, akkor könnyebben hozzáférhetővé válnak az adataink.

 

A kedélyek azonban egyelőre alig csitultak, hiszen a Google magától nem közölte a változtatást, holott – és most egy fenti infó ismétlése jön – a Chrome 69-et már szeptember 5-én kiadták. Az index.hu emellett azt is kiemeli, hogy a vállalatot azért is lehet kritizálni, mert a szinkronizálási felületet is áttervezték, így még kevésbé világos, hogy mikor milyen adatunkat osztjuk meg a Google-lel.

  • 32 2018. október 03 Külföld 2018. október 03.

    Facebook Comments