Hello őszi szünet

Hello őszi szünet

Az október 23 és halloween közti hét egyet jelent a pihenéssel és a még több semmittevéssel – már ha az ember 18 év alatti diák.

 

A szülőknek viszont van egy fixa ideájuk az idő hasznos eltöltéséről, aminek a keretében különböző városokba és elfoglaltságokra cipelik a gyereket. Persze nem a tizenévesekről beszélünk, ők már remekül szabályozzák saját magukat. A kisebbeket viszont még nem árt ha orientáljuk valamilyen program felé. Legyél akár gyakorló szülő, nagyszülő, tesó, távoli rokon, vagy szerencsétlen bébiszitter, következik pár tipp, hogy mit is kezdj a melletted tébláboló csemetével.

179cc26b0219fcce4973f9f1d881574b

 

fotó:s-media-cache-ak0.pinimg.com

Még mielőtt továbbmennénk, egyet tisztáznunk kell: a pótold be a lemaradásod/állj neki a kötelező olvasmánynak/rakj végre rendet típusú megnyilvánulások azonnali, ha nem is lefejezést, de komoly népharagot vonnak maguk után. A szünet elején nem íratjuk meg a gyerekkel a leckét. Csak nem. Helyette viszont tölthetünk együtt egy kis minőségi időt. Olyan örök klasszikus őszi természetbeli programokra gondolok, amikhez nem kell nagy rákészülés, anyagi vagy időbeli ráfordítás. Szedjünk gesztenyét, tobozt, falevelet, makkot, színes kavicsot… bármit. 8-10 éves korukig minden gyűjthető termés lefoglalja a gyereket, ingyen van, és ráadásul nem tudsz olyan helyen lakni, hogy 10 percen belül ne legyen egy fás/bokros park, ahol el lehet bogarászni a gyerekkel.

fotó:nlc.p3k.hu

Az meg nem is kérdés, hogy a gesztenyeállatkák gyártása minden ősz elengedhetetlen része. Apától kölcsönözzetek egy pici csavarhúzót, pár fogpiszkáló, és estére olyan állatkert születik, hogy szinte megszólal. A lehullott falevelek pedig a kreativitás melegágyai gyakorlatilag. Lehet őket préselni, festeni, csokorba gyűjteni, átsatírozni ceruzával az erezetet. Ha most az őszi szünet elején begyűjtitek festésre szánt leveleket, a szünet végére szuper szárított, préselt vásznaitok lesznek. De nekünk például volt egy olyan játékunk, hogy egymás kezébe nyomtunk egy falevelet, és az illető „felolvasta” a levél tartalmát. Persze, random böszmeségeket találtunk ki, néha a levél erezetéből, néha pedig minden kapocs nélkül.

fotó:image.hotdog.hu

Ha nem idegenkedsz az Amerikából átvett szokásoktól, faragjatok töklámpást vagy készítsetek Halloween jelmezt. Igen, ez egy kicsit nagyobb kézügyességet és egy kicsit nagyobb gyereket feltételez, viszont lehet majd menőzni vele a suliban. De igazából… ez az egész lista csak azért született, mert én nagyon-nagyon szeretném ezt csinálni egy egész hétig. De legalábbis így hétfő reggel.

fotó:richpoi.com

  • 1511 2015. október 26 Egyéb 2015. október 26.

    Facebook Comments