3+1 tipp, hogy esélyt se adj nyáron a konyhai baciknak
Írta:

3+1 tipp, hogy esélyt se adj nyáron a konyhai baciknak

És nemcsak a bacikat, hanem a kellemetlen szagokat is kerüld el – segítünk.

 

Nem újdonság, hogy nyáron könnyebben romlanak meg az ételek, és valahogy mintha gyorsabban koszolódna az otthonunk. Ha belegondolsz, hogy ezekben a hónapokban több az élmény (főleg szabadtéren, aminek emlékeit utána ruhánkon, cipőnkön bevisszük az otthonunkba), és ezzel együtt kevesebb időnk, kedvünk van a takarításhoz, akkor ez talán nem is csoda.

 

De nem kell, hogy ez az időszak egyet jelentsen a konyhai bacik és kellemetlen szagok elburjánzásával – hadd adjunk néhány jó tanácsot, hogy ezekkel gyorsan, egyszerűen és sikeresen vedd fel a harcot.

 

1. Töröld át gyakrabban a pultot és a konyhakövet. Persze, tudjunk, át szoktad, de azt javasoljuk, hogy tűzz ki erre minden reggel és este egy-egy időpontot, hogy ne felejtsd el ezt a kétperces baktériumgyilkos rituálét. Ha nincs otthon környezetbarát tisztítószered, akkor citromlét vagy ecetet is csöppenthetsz a szivacsra és a felmosóvízbe. Az egyszer használatos törlőkendőket viszont felejtsd el, ne terheljük Földanyát több felesleges szeméttel.

 

2. Hasmars? Na még mit nem! A nyári időszakban kiemelten fontos, hogy mielőbb bedobd az ételeket a hűtőbe. Szakértők szerint lehetőleg két órán belül tedd hidegre őket, különben veszélyes baktériumok kezdhetnek elszaporodni bennük. Márpedig nem hiányzik egy kiadós hasmenés, pont mikor indulnál fesztiválozni vagy nyaralni, ugye? A hűtésre visszatérve: az sem baj, ha az étel még langyos vagy meleg, amikor a frigóba teszed, de ha ezt nem szeretnéd, akkor melegen tedd kisebb tárolóedényekbe vagy befőttesüvegekbe, és amint langyos, már mehetnek is a hűtőbe.

 

3. Mi legyen a maradékokkal? Te sem tudsz egy-két személyre főzni, ugye? Mi sem – magyaros ételekből biztosan nem. De mi legyen a maradék tésztával, rakott krumplival vagy bolognaival? A legjobb, ha 2-3 nap után a frigóból átkerülnek a fagyóba, vagy odaadod őket valakinek, akiről tudod, hogy örülne ezeknek.

 

4. Szagmentes övezet. A pultot és a követ tisztán tartod, és nincs romlott ételed, mert mindent gyorsan hűtőbe tettél, illetve lefagyasztottál – de valami még mindig nem stimmel: kellemetlen szag uralkodik a konyhádban. A szemetes környékéről jön? Elképzelhető, hogy nem vitted le időben – nyáron ezt hetente több alkalommal is ajánlott megtenni –, vagy nem mostad ki rendesen a kukát. Hogy a jövőben esélyt se adj a rossz szagoknak, próbálj ki egy olyan módszert, amivel nem elfedni, hanem alapjában véve likvidálni tudod a bűzt.

 

Ennek érdekében beszerezhetsz egy olyan légszűrő párnácskát, mint például a Hiilibag. Ez egy bambusz szénnel töltött kis zsákocska, ami elnyomás helyett semlegesíti a kellemetlen szagokat, ráadásul a penész ellen is segít felvenni a harcot. Csak annyi a dolgod vele, hogy oda rakod, ahol tisztítanál a levegőn egy kicsit, és már teszi is a dolgát. Két évig használhatod – háromhavonta kell kitenni 3-4 órára a napfényre, hogy tisztuljon, utána ismét használatra kész –, missziója végén pedig a kertben vagy a virágcserepekbe szórva tudod újrahasznosítani. Jól hangzik? Itt találsz több infót a Hiilibagről: http://www.hiilibag.hu/

  • 580 2019. július 19 Életmód 2019. július 19.

    Facebook Comments