Döbbenetes, de igaz: feltalálták a színváltó hajfestéket
Írta:

Döbbenetes, de igaz: feltalálták a színváltó hajfestéket

Reggel még fekete, este szőke hajszínnel viríthatunk nemsokára.

 

Az idei London Fashion Week legérdekesebb darabja nem egy ruha vagy egy kiegészítő volt, hanem egy frizura. Az Unseen nevű divatcég ugyanis olyasmivel rukkolt elő, amire eddig azt mondtuk volna: nem is létezhet. Modelljei változó hajszínnel vonultak végig a kifutón. És ezt nem úgy kell érteni, hogy egy szőke lányt egy barna követett, hanem hogy a szőke lány a kifutó végére vörösbe váltott. Mint valami különleges Pokémon.

A cég ismert a reaktív technológiáiról, azaz azokról a megoldásokról, amik színváltó technológiát használnak. Sőt, az Unseen-nél olyan komolyan fonódik össze a divat és a tudomány, hogy külön anyagtudományi szakértőket is foglalkoztatnak.

A FIRE névre keresztelt hajfestéket úgy tervezték, hogy az reagál a környezeti és hőmérsékleti hatásokra. Ha emlékeztek még a 2000-es évek elején divatos hangulatgyűrűkre: valami hasonló módon. A FIRE hőérzékeny: egy bizonyos hőmérséklet alatt vagy fölött a benne lévő egyes szén alapú molekulákban visszafordítható reakció játszódik le. A hőmérséklet ugyanis kihat a molekulák stabilitására, és ez megváltoztatja a fényelnyelő képességüket. Tehát a színüket. A hajfesték egyébként kimosható, pár hajmosás alatt teljesen eltűnik, így ha mégsem jön be a kaméleon életérzés, akkor sincs nagy tragédia.

És hogy ez az anyag mennyire káros? A gyártó szerint a lehető legkevésbé, viszont a boltokba kerülés előtt még az összetevőkön és a létrehozható színárnyalatokon is finomítanak. Mindenesetre elég menő lesz, ha csak kinézünk az ablakon és az elhaladók hajszínéből megállapíthatjuk, mennyire van hideg odakint.

 

(forrás: index.hu)

  • 993 2017. március 10 Életmód 2017. március 10.

    Facebook Comments