Mit mond a koronavírus második hullámáról a bioinformatikus?
Írta:

Mit mond a koronavírus második hullámáról a bioinformatikus?

Nyilván nem akar senkit ijesztgetni, de szerinte elképzelhető, hogy máris a második hullám elején vagyunk.

 

Nepusz Tamás bioinformatikus a Népszavának nyilatkozott a koronavírus második hullámával kapcsolatban: szerinte már ennek az elején lehetünk. Azt mondta, a vírus nem egy-egy gócpontban – kórházban vagy idősotthonban –, hanem egyszerre több megyében jelentkezik. Ő hivatalos adatok alapján végez számításokat, de ezek alapján még nem lehet felelősséggel beszélni arról, mennyire nehéz hónapok előtt állunk – munkáját nagyban segítené, ha közzétennék, napi szinten melyik megyében hány aktív fertőzött található.

 

A kormány korlátozó intézkedései is befolyásolhatják majd a járvány terjedését. A szakember szerint valószínű, hogy nem fog még egyszer bezárkózni az ország.

 

Összességében úgy véli, a második hullám teljesen más lesz, mint az első volt. Ősszel ugyanis a koronavírus, az influenza és más, náthás tünetekkel járó fertőzések egyrészt egymásra is hatással lehetnek, másrészt pedig a nehezen megkülönböztethető megbetegedések miatt különösképpen nagy teher hárul majd az egészségügyre.

 

„Nagyon sok múlik az embereken, azon, hogy a lakosság mennyire fegyelmezetten tartja be az óvintézkedéseket. Sőt: alighanem ez a legfontosabb. ’A vírus ellen mi magunk tehetjük legtöbbet’ – jelentette ki Nepusz Tamás, aki pozitív fejleményként könyvelte el, hogy szakmai berkekben ma már nincs vita arról, milyen fontos a maszk használata” – írja a Népszava.

 

Forrás: Nepszava.hu , Index.hu

  • 484 2020. augusztus 18 Életmód 2020. augusztus 18.

    Facebook Comments